Savjetnici preplavili kabinete

Sindikat uprave: Izmišljena radna mjesta u ministarstvima izvlače milione iz budžeta

  • Izvor: ATV
  • 30.01.2022.19:15

Kabinete u Vladi Republike Srpske preplavili su savjetnici, stručni saradnici, razno-razni koordinatori i isti takvi ugovori. Gotovo da nema ministarstva koje ih nema. Neki ministri i po dva svoja savjetnika. Zakonom jeste dozvoljeno, ali nije i obavezujuće. O tome godinama priča i Sindikat uprave. Takva, kako kažu, izmišljena radna mjesta izvlače milione iz budžeta. Da nije toga, poručuju, mogle bi se znatno povećati plate onima koji zaista rade. Tvrde, reforma javne uprave je neophodna za ispravljanje ove devijacije.

"Zašto se svake godine u budžetima ministarstava planiraju i izdvajaju milionski iznosi za privremene, za povremene poslove, za angažovanje spoljnih saradnika, kada mi to znamo da državni službenici obave sav taj posao, a da se spoljni saradnici samo potpisuju na već poslove koje su ztavršili državni službenici", rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

A za to uredno dobijaju naknadu. Valja napomenuti da im je cijena rada 100 KM. Plate se razlikuju po platnim grupama. Tako npr. stručni saradnici dobijaju platu pomnoženu s koeficijentom 17, dok savjetnici ministara čak sa koeficijentom 20. Građani većinom ogorčeni. Da je toga manje, pričaju, za običan narod bi bilo više.

"Mislim da i ovo je previše, to je moje mišljenje. Mislim da, što je više savjetnika, nama je sve gore i teže."

"Pa valjda znaju šta rade, to je moje mišljenje, valjda znaju šta rade, da li im je to previše, da li nije", kažu građani.

Neki su naveli samo broj savjetnika, neki i imena. Odgovor na naše jednostavno i konkretno pitanje nismo dobili samo iz Ministarstva porodice, omladine i sporta, te iz Ministarstva energetike i rudarstva. Na sajtu smo pronašli informaciju da prvi ministar, Sonja Davidović ima jednog savjetnika. Na sajtu drugogog ministarstva kojim rukovodi Petar Đokić, ne postoji podatak o savjetnicima. Jedini ministar koji nema angažovane savjetnike po ugovoru je Dragan Lukač. Ono što niko nije naveo su stručni saradnici, kojih samo u MUP-u ima pet. Iz većine ministarstava su nam iznenađujuće brzo odgovorili na upit. Najbrže prste su imali u ministarstvu na čijem je čelu Srđan Rajčević. 

Tagovi: