ATV

Rasprava i predstavljanje izvještaja pomjereni za sutra

Šmitu glavni krivci Dodik i Srpska

 • Извор: АТВ
 • 02.11.2021. 19:03

Toliko je puta Kristijan Šmit pomenuo Milorada Dodika na 34 stranice svog izvještaja Savjetu bezbjednosti. Iako je Dodik Šmitu očigledno jako interesantan, Nijemac bi srpskom članu Predsjedništva najradije da vidi leđa, pa zagovara njegovu smjenu. Vjerovatno kako bi u Dodikovu fotelju sjeo neko ko bi mjerilima OHR više odgovarao. Moglo bi se to zaključiti iz dijela izvještaja nelegitimnog visokog predstavnika.

"Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Opštog okvirnog Sporazuma za mir vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD na čelu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, može voditi ka poništenju Sporazuma za mir", rekao je nelegitimni Visoki predsjednik Kristijan Šmit.

Iako se predstavlja kao veliki čuvar Dejtonskog sporazuma, Šmitu smeta povratak na njegovu izvornu verziju, koju zagovara vlast Srpske. I umjesto da kao ta ista vlast i Milorad Dodik, isključi mogućnost sukoba i smiri strasti, Nijemac u izvještaju pominje rat kao realnu opciju. Predlaže pojačanje snaga Eufora u BiH ukoliko, kako kaže, “srpski separatisti” izvrše prijetnju povlačenjem iz Oružanih snaga. Ako smo mi separatisti, Šmit je okupator, odgovara srpski član predsjedništva.

"On prijeti da će koristiti bonska ovlaštenja. Ma neka koristi, to može objesiti mačku o rep. Šta će on u Republici Srpskoj sa tim? Neka ode u Savjet bezbjednosti neka pribavi da je imenovan i onda ćemo razgovarati o čemu možemo da razgovaramo. Ovako nemamo šta da razgovaramo.On je u funkciji isključivo muslimana.On ništa drugo ne radi nego samo sprovodi  muslimansku politiku u BiH", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništa BiH.

Ako bi neko napisao tekst kakav stoji u Šmitovom izvještaju, to je Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Sličnost između ta dva manira uočio je i savjetnik srpskog člana Predsjedništva, Milan Tegeltija. Predsjednik Srbije ne bi mnogo da komentariše dok izvještaj ne pročita detaljno. Čini mu se ipak da je Srpska ponovo nepravedno optužena

"Vidio sam sa portala i da su glavne optužbe na račun Republike Srspke i kako žele da ruše Dejtonski sporazum. Ali, mislim da je problem u tome što su svi drugi pokušavali da to urade", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

O stanju u BiH je na sjednici savjeta bezbjednosti trebalo da se priča danas, ali su rasprava i predstavljanje Šmitovog izvještaja pomjereni za sutra.

U tom tijelu Ujedinjenih nacija  će se svakako čuti i glas Srpske. Vlada je uputila svoj izvještaj, u kojem jasno stoji da je krizu u BiH izazvao niko drugi do bivši i poslednji visoki predstavnik Valentin Incko, nametanjem izmjena krivičnog zakona.


 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:00 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина