Професор на Факултету политичких наука

Шолаја: Важан позитиван приступ Мађарске виђењима Републике Српске

 • Извор: СРНА
 • 06.04.2024. 10:56

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја рекао је да је свака посјета и Београду и Бањалуци значајна јер представља прилику за саопштавање многих чињеница о БиХ које нису познате и нагласио да концепција посјете мађарске делегације БиХ, односно Бањалуци, показује позитиван и детаљнији приступ виђењима Републике Српске.

Шолаја је истакао добровољност и позитиван приступ Мађарске да сарађује са Републиком Српском у оквирима БиХ.

"То показује и сама концепција посјете мађарске државне делегације БиХ, односно Бањалуци, да се детаљније задржи на оним погледима које Република Српска има. То ће бити могућност да на одређен начин позиција Републике Српске буде другачије прихваћена у самој Европи", рекао је Шолаја новинарима у Бањалуци.

Он је указао да се многим чињеницама прилази са предрасудама, а и суштинским непознавањем процеса, не само европских, већ и глобалних односа, те навео да је много предрасуда и када је ријеч о најављеној резолуцији о Сребреници у УН.

Шеранић за АТВ: Мађарска се неупитно показала као искрени пријатељ

Шеранић за АТВ: Мађарска се неупитно показала као искрени пријатељ

"Није то само у цијелој Европи, то је чак и у непосредном сусједству. Мислим да је веома важно да се схвати и прихвати тај глас посебног погледа Републике Српске и на БиХ, и на друге актуелне проблеме. Да ли је то велики домет, тешко је рећи, али је чињеница да је то основа са које је могуће даље ширити и градити своје политике", напоменуо је Шолаја.

Мађарски премијер Виктор Орбан предводио је делегацију Владе Мађарске и привредника током посјете Републици Српској. Орбан је од предсједника Републике Српске Милорада Додика примио највише одликовање Српске - Орден Републике Српске на огрлици, који му је додијељен поводом Дана Републике - 9. јануара.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:00 Аутошоп магазин

  За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

 • 10:30 Гола наука, документарни програм

  ' Гола наука, документарни програм

 • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

  ''''Црна Гуја (12+) (Р)