Saopštenje

SPS: Okupljanje pripadnika HVO-a u Derventi je provokacija i uvreda za srpski narod

  • Izvor: ATV
  • 25.03.2023. 20:48

Povodom dodjele odlikovanja 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane, poznatoj po teškim zločinima, iz Socijalističke partije Srpske su saopštili da je ovakvo okupljanje u Republici Srpskoj nedopustivo, te da predsjednik susjedne države Hrvatske nepotrebno otvara tek zaliječene rane iz proteklog rata.

“Socijalistička partija Srpske smatra krajnje neprimjerenim današnji postupak Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, koji je u Derventi, u Republici Srpskoj, odlikovao zloglasnu 103. brigadu HVO-a. Pomenuta brigada je počinila zastrašujuće zločine na području Posavine, okupirala ovaj dio Srpske, te raspirila ratni plamen koji je progutao BiH”, saopštili su iz SPS-a.

Iz SPS-a su poručili da pomenuti akt hrvatskog predsjednika predstavlja povredu suvereniteta Republike Srpske, te podsjetili da su hrvatske vlasti nedavno zabranile dolazak Predsjednika Republike Srbije u Jasenovac.

“Ovakvi postupci nimalo ne doprinose pomirenju u regionu. Lideri zemalja regiona morali bi naročito posvetiti dužnu pažnju razvijanju dobrosusjedskih odnosa. Socijalistička partija Srpske, kao partija nacionalne ljevice, partija odgovorna narodu i Republici Srpskoj, poziva sve aktere na poštovanje Dejtonskog sporazuma i međunarodno priznatog suvereniteta Republike Srpske,” zaključili su iz Socijalističke partije Srpske.

Tagovi: