Radovan Kalabić

"Srbi imaju pripremljen odgovor, početak raspleta na proljeće"

  • Izvor: Srna
  • 12.12.2021.12:25

Istorijska odluka donesena na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske pokazuje da srpski narod u Srpskoj ima već pripremljen odgovor za ono što se čeka kao mogući veliki rasplet, čiji početak bi mogao uslijediti već na proljeće, izjavio je Srni istoriograf Radovan Kalabić.

On je naveo da je nedavno donesena Deklaracija u Narodnoj skupštini Republike Srpske svojevrsni energični odgovor na pokušaje političko-pravnog gušenja i medijske satanizacije Republike Srpske tokom četvrt vijeka, a vrhunac koji je doveo do ovoga bilo je nametanje takozvanog Inckovog zakona, prema kojem bi krivično odgovarao svako ko bi doveo u pitanje navodni genocid u Srebrenici.

"Ti pokušaji gušenja Republike Srpske i njene medijske satanizacije dolazili su iz političkog unitarističkog Sarajeva, a imali su svoju podršku, ako ne i inicijalnu, sa Zapada i od predstavnika onih zapadnih ambasada koje su, za razliku od Rusije, nastavili sa istim ponašanjem kakvo su imali skoro četvrt vijeka", ukazao je Kalabić.

On je istakao da je ova odluka, donesena u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i legalna i legitimna, izraz političke mudrosti i zrelosti najodgovornijih i nije ništa drugo, već samo zahtjev za vraćanje onoga što je u Dejtonu pripalo Srpskoj nakon borbe srpskog naroda u BiH za slobodu, za koju su pale brojne žrtve.

"Još jedna dimenzija ove deklaracije koja, prema mom mišljenju, dolazi u poslednjem momentu, iako je sa geopolitičke tačke gledišta ona pravovremeno donijeta, jeste ta da ona daje šansu za opstanak BiH, iako to zvuči paradoksalno", smatra Kalabić.

Kalabić je pojasnio da je opstanak BiH, na osnovu ove deklaracije, moguć na onim principima koji su ustanovljeni u Dejtonu, ne tumačenjem duha, nego slova mirovnog sporazuma, dakle na ravnopravnim principima dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Budući da je `oročen` na šest mjeseci zahtjev u ovoj deklaraciji i odluka da Vlada i predsjednik Republike Srpske pripreme zakone kojima će se vratiti oko 140 nadležnosti koje su otete od Srpske, to oročavanje predstavlja i svojevrsno davanje šanse BiH kao takvoj, koju niko ne dovodi u pitanje kao državu, ali se dovodi u pitanje urušavanje, odnosno slamanje Republike Srpske za šta su njeni najviši predstavnici rekli - `Dosta!`", rekao je Kalabić.

Ovaj književnik i istoriograf kaže da ima najpozitivniji odnos o ovoj odluci i smatra da iza nje stoji i najveći dio srpskog svijeta.

Kalabić ističe da je ova odluka svojevremeno i lakmus papir, ne samo za unutarpolitičku scenu u Republici Srpskoj, nego je i pokazala ko je ovog puta u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasao, a ko nije za ovu deklaraciju, za koju će se pokazati da je istorijska.

"To je i svojevrsna legitimacija političkih i partijskih činilaca u Republici Srpskoj pred cjelokupnom srpskom javnošću. Takođe, smatram da ovo nije nimalo ishitrena, nego istorijska odluka Narodne skupštine Republike Srpske i da ona pokazuje da u toj političkoj zrelosti srpski narod u Republici Srpskoj ima već pripremljen odgovor za ono što nas tek čeka kao mogući veliki rasplet", ocijenio je Kalabić.

Narodna skupština Republike Srpske je u petak, 10. decembra, na posebnoj sjednici o vraćanju prenesenih nadležnosti usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.