Поруке са састанка у Бањалуци

Срби морају да живе у истој држави

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2024. 19:06

Вријеме је да Срби живе у једној држави, да сваки Србин рођењем аутоматски добије држављанство Србије, као и да буду укинуте царинске и друге баријере између Српске и Србије. Поруке су ово које су се чуле послије састанка Милорада Додика и парламентараца из Србије.

Српски народ само жели права која имају и други народи. 

„Наш основни циљ јесте да Република Српска изгради своју способност за независно дјеловање и независно постојање са јаким везама које би могли да успоставимо прије свега са Србијом. Ми не видимо да у процесу разградње Дејтонског споразума, за Републику Српску и Србе има неке будућности који се зове БиХ. Само да кажем да сам ја члан овог Одбора за српски свијет. Тако да не буде у Сарајеву неке дилеме. Без обзира колика хистерија тамо била. Американци сво вријеме развијају амерички свијет а ми као не можемо да имамо ништа“, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Јако цијенимо став предсједника Додика да је вријеме да Срби почну да размишљају о животу у једној држави, каже Бранимир Несторовић, посланик у Скупштини Србије.  Мислим да је бесмислено ограничавати ту идеју, сматра Несторовић.

„Има пуно тога што можемо заједно да радимо , између осталог, треба размотрити царинску унију. Бесмислено је да се плаћају царине између две српске земље, са двије стране Дрине. Мени је то потпуно бесмислено.  Царинска унија је важна ствар. Онда наравно треба интензивирати те привредне преговоре. Ми смо компатибилни, компатибилне земље. Имамо предност истог језика, истих навика, исто тржиште“, изјавио је Бранимир Несторовић, посланик у Народној скупштини Србије.

Косово и Република Српска трпе исте притиске међународног фактора, и у борби за своја права треба да користе мултиполарни свијет и  наклоност великих сила, каже Александар Павић, посланик у Скупштини Србије. Сматра да је Република Српска на добром путу по том питању. 

„Ми не треба више само да разговарамо само са непријатељима. А непријатељи су сви који желе растурање српских држава са обје стране Дрине , српског националног корпуса. То важи за Републику Српску, БиХ, то важи за Косово и Метохију. Нама је јако драго да чујемо да ће предсједник Додик поново бити угошћен од стране предсједника Путина“, рекао је Александар Павић, посланик у Народној скупштини Србије.

Република Српска и предсједник Додик воде паметну и промишљену спољну политику, поручили су парламентарци из Србије. Кажу да сарадња са великим силама које су пријатељи српског народа, отвара и веће дипломатске могућности, али и јача дипломатски положај Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера