Milorad Dodik

"Srpska nije za konflikt i oružje"

  • Izvor: ATV
  • 16.03.2023. 19:20

Ako međunarodna zajednica ne reaguje na poteze Republike Srpske, u BiH može doći do konflikta. Tako se Bakir Izetbegović opet obrušio na Republiku Srpsku i njene najviše zvaničnike, konkretno na Milorada Dodika i zakono o nepokretnoj imovini Srpske. Po svemu sudeći, lider SDA ne može da se pomiri sa debaklom na izborima pa u pomoć opet zove međunarodnu zajednicu.

“Ako se međunarodna zajednica ovako ponaša i ako se pravosuđe ovako ponaša teško da se to može zaustaviti. Bojim se da će nas dovesti do konflikta zato što svoj posao ne radi međunarodna zajednica”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Republika Srpska nije za bilo kakav konflikt niti oružje, jasan je predsjednik Srpske. Branićemo Republiku Srpsku, ali nemamo razloga da ratujemo sa nekim, poruka je iz Republike Srpske. Jasno je kažu da su ovakve izjave krajnje štetne za BiH.

“Što se nas tiče nema konflikta, a samo ću upozoriti da Dejtonski sporazum u aneksu 1 kaže o vojnim pitanjima da je zabranjen ulazak oružanih formacija jednog entiteta na prostor drugog ako nema dozvole tog entiteta gdje dolazi. Svaki ulazak će se smatrati agresijom. Pitanje imovine je crvena linija i nema razgovora o tome”, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Smatram da su to besmislice, drugo da su stvari koje mogu tako zapaljivom retorikom da prouzrokuju neke veće probleme”, kaže srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Izetbegović je jedini koji svakodnevno opasno i žestoko radikalizuje prilike u BiH, kaže Radovan Kovačević. Izetbegović je, kaže, frustriran činjenicom da je on lično doživio potpuni izborni debakl, pa svakodnevno opasno i žestoko radikalizuje prilike u BiH.

"Za razliku od njegovog oca Alije Izetbegovića koji je po sopstvenom priznanju žrtvovao mir za BIH, Izetbegović mlađi je sada očigledno spreman da žrtvuje mir za sopstvenu fotelju”, kaže delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Bakir Izetbegović je prošlost, poruka je poslanika parlamenta Srpske. Takva praksa je, kažu, kontinuitet SDA prema Republici Srpskoj. 

“Republika Srpska poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Srpska traži da se primjenjuju odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je ono što će biti politika bez obzira ko je u Republici Srpskoj u vlasti”, kaže poslanik PDP-a Milanko Mihajlica.

"Nikakvih konflikata neće biti i nemira. To gospodin Izetbegović zna. Mir nema nikakvu cijenu. Meni je žao Izetbegovića jer svoju politiku hoće da prenese na sukob prema Republici Srpskoj”, kaže poslanik NPS-a Darko Banjac.

Nije prvi put da lider SDA  "zvecka oružjem". Ovaj put je išao stopama poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se institucije na nivou BiH ako bude potrebno moraju braniti oružjem.