Притисци

Српско јединство потребније него икад!

  • Извор: АТВ
  • 12.04.2024. 19:50

Резолуција о Сребреници, апсурдан процес који се пред судом БиХ води против предсједника Српска и директора службеног гласника, Шмитов изборни закон, неоснована наметања, условљавање и уцјењивањем Косовом - једини прави одговор на све ове притиске је свесрпско јединство.

Потребније нам је него икада, јасни су историчари. Муслиманска политика никада није стала са тежњама укидања Српске, а главне савезнике очигледно виде у западним силама.

Искушењима која долазе са свих страна српски народ може да се одупре никад јачим јединством. 

- Срби се суочавају са новим великим искушењем, иако је то један необавезујући документ из њега могу да проистекну веома озбиљне посљедице у таквим околностима је неопходно да постоји српско јединство оно постоји на духовном и културном нивоу добро је да постоји јединство људи које воде Српску и Србију јер без тог јединства и заједничког става искушења која долазе биће нам још тежа - каже Горан Латиновић, професор историје на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци.

А сви ови притисци имају за циљ да наруше јединство. Свједоци смо, каже и професор Зоран Аврамовић, подле намјере да нам се подметне и геноцидна радња што је у потпуности недопустиво. Осим што је јединство важно у културном и духовном смислу оно је и једна врста отпора. 

- Наш народ је суочен већ 30 година суочен са притисцима који долазе из једног дела Европе и ти притисци имају циљ да нас дезинтегришу и по могућности сукобе једне са другима. Јединство има ту функцију да сачува нешто што је вредно нешто што је традиција нешто што су обичаји - јасан је Зоран Аврамовић, социолог.

У овако турбулентним околностима на геополитичкој сцени која неће оставити ни нас  без турбуленција, још један је од разлога зашто нам је јединство потребно. Српска и Србија треба да наступају уједињени у одбрани српских и националних  интереса на Балкану.

- Срби требају да имају један фронт према овом читавом проблему да Срби било да живе у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Косову и Метохији или негдје треће треба да буду уједињени и да одбране своје виталне националне интересе - сматра Никола Јовић, новинар и политиколог.

Српска и српски народ на овим просторима угроженији су него икада. Српски народ дијели исту историју, садашњост и будућност и то треба свима да је јасно. Свесрпски васкршњи сабор јесте документ који је израз српских вриједности и има за циљ да заштити све Србе на овом простору. 

Пратите нас и путем Вибера