Milovan Bjelica

Srpskoj predstoji borba za nadležnosti i veću autonomiju

 • Izvor: Srna
 • 18.11.2022.09:27

Milovan Bjelica izjavio je da je Republika Srpska, zbog nasilja nad Dejtonskim sporazumom, prinuđena da se bori za vraćanje otetih nadležnosti, ali i da vodi dužu borbu jer joj se osporava traženje dodatnih nadležnosti i većeg stepena autonomije.

Bjelica je u izjavi Srni podsjetio da su politički ciljevi Republike Srpske prije pregovora u Dejtonu bili veći od onog što je dobila, te da je naknadno nasilje takozvane međunarodne zajednice, putem visokih predstavnika, umanjilo nadležnosti Republike Srpske koje su ispregovarane u Dejtonu, a potpisane u Parizu.

- Naši ciljevi prije zaključenja mira, kako politički tako i vojni, bili su opravdani i legitimni. Razumni su i predstavljali su, kao što i danas predstavljaju, viševjekovne težnje stanovnika nekadašnje BiH, a danas Republike Srpske - istakao je on.

Bjelica je ukazao da je i danas legitimno raditi na očuvanju autonomije, te njenom većem obimu, uključujući rad na nezavisnosti i ujedinjenju sa ostalim srpskim zemljama.

- Republika Srpska se danas čuva i brani u Glamoču, Grahovu, Petrovcu, Drvaru. Čuva se očuvanjem imovine Srba u Slavoniji, Liki, Kordunu, Baniji. Za nju se bori u Sarajevu, pregovaranjem, lobiranjem, građenjem ugleda i imidža kod diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i turista - naglasio je Bjelica, koji je i predsjednik sokolačkog Opštinskog odbora SDS-a.

Samo ekonomski jaka i stabilna Republika Srpska, poručio je Bjelica, može da se bori za veći stepen političke autonomije, za integracije kojima teži i za položaj koji želi da ima.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.