ATV

Сједница Владе Срспке

Шта доносе измјене Закона о државним становима?

  • Извор: АТВ
  • 28.09.2023. 12:41

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници, приједлог закона о измјени и допуни Закона о државним становима на којима не постоји станарско право, чиме је створен правни основ за коначно рјешавање стамбеног питања једне категорије лица као и извршавање обавезе коју локалне заједнице имају у погледу њиховог стамбеног збрињавања.

Овом измјеном и допуном закона јединицe локалне самоуправе добијају могућност да изврше своју законску обавезу и ријеше стамбено питање носиоцима станарског права на стану у приватном власништву додјелом другог стана који је претходно локалној заједници враћен на располагање.

“У противном, без ове законске допуне, локалне заједнице би и даље имале обавезу рјешавања стамбеног питања поменутим лицима, али би за то морале користити друга средства што је до сада за њих представљало велику обавезу, јер локалне заједнице не располажу са довољно стамбеног фонда нити средстава у буџету за реализацију те обавезе”, саопштено је из Владе Републике Српске.

Истовремено се стварају услови да се стан који су та лица до тада користила врати у посјед њиховим првобитним власницима. 

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности за приватизацију станова изграђених и набављених средствима Владе Републике Српске у Дервенти, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Требињу, Палама, Гацку, Сокоцу, Вишеграду, Фочи и Невесињу, као и Одлуку о преносу права својине на непокретностима са Владе Републике Српске на Општину Источно Ново Сарајево и Општину Рудо.

На данашњој сједници је дата сагласност да се изврши приватизација осамнаест станова у својини Републике Српске у наведеним градовима и општинама, који се користе за алтернативни смјештај избјеглица и расељених лица, а изграђени су и набављени средствима Владе Републике Српске и налазе се на располагању код Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, а све у складу са Законом о приватизацији државних станова.

„Такође, дата је сагласност о преносу права својине стамбених јединица на Општину Источно Ново Сарајево и Општину Рудо ради збрињавања стамбено незбринутих категорија становништва у овим oпштинама“, кажу у Влади.

Пратите нас и путем Вибера