ATV

Додик предложио

Шта пише у споразуму о пуном суверенитету БиХ

 • Извор: АТВ
 • 26.09.2023. 19:15

У БиХ је потребно успоставити пуни суверенитет - то подразумијева престанак страног интервенцинизма. То би значило престанак мандата страних судија као и затварање Канцеларије високог представника у БиХ. Парламентарна скупштина БиХ усвојиће Закон о Уставном суду којим ће се одредити други метод избора судија. Потписинице Анекса 10 треба да дају изјаву којом се утврђује престанак постојања институције високог представника и ОХР-а.

Парламент БиХ ће релевантним актима утврдити престанак страног интревенционизма који подрзаумијева престанак дјеловања ПИК-а, мадата страних судија и престанак рада високог представника - дио је то споразума о пуном суверенитету БиХ, који је предложио Милорад Додик. 

Јасно је да ако је БиХ суверена то мора да покаже и на дјелу, поручује Жељка Цвијановић.

"Домаће власти треба да буду власници политичких и свих других процеса да смо ми ти који креирамо амбијент овдје, да смо ми ти да знамо ко су и законодавци и ко су извршна власт  и која је то судска власт, и да коначно ми треба да одлучујемо без уплитања странаца било да је ријеч о оним што сједе у Уставном суду или неким легалним или нелегалним високим представницима јер је апсолутно апсурдно, понижавајуће и дегутантно да неки неизабрани појединац, ко год да је, може да се стави изнад демократски изабраних институција“, рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановић: Мир у БиХ није угрожен, покушава се привући пажња западних земаља

Цвијановић: Мир у БиХ није угрожен, покушава се привући пажња западних земаља

Споразум је добар начин да се изведу на чистац политичари из Федерације који се заклињу на суверену БиХ. Права је то прилика да покажу да ли желе да она и заиста буде суверена, кажу у парламенту Српске. Оваква БиХ не треба ни ЕУ, јер оваква није сувренеа и не може бити дио Европске уније. 

"Стране судије морају ван јер ако сједе у Суду, доносе одлуке, које се неће примјењивати на њих то је нешто што није нормално и то није суверена држава и тачка“, рекао је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

Споразум о пуном суверенитету БиХ за дио опозиције је игра. Посланик Листе "За правду и ред“, не само да споразум о одласку Кристијана Шмита не подржава него Шмита позива и у помоћ. 

Огласио се МУП Српске након што је Вукановић паркирао тојоту на улаз у Народну скупштину

Огласио се МУП Српске након што је Вукановић паркирао тојоту на улаз у Народну скупштину

"Мој коментар је да би било боље Кристијану Шмиту да ради на измјенама изборног закона ако већ Парламнт БиХ неће на томе“, рекао је посланик Листе "За правду и ред“ у Народној скупштини Републике Српске Ђорђе Вучинић.

Да је споразум већ осуђен на пропаст због другог ентитета јасно је из тамошњих медија. Кажу, споразум је замка. А заправо их је забољела конструкција у споразуму гдје је наведено да је "БиХ састаљена од два ентитета“. Конструкција, при томе, тачна, им смета. Док им држава у којој нема суверености и у којој се странци питају не смета.

Пратите нас и путем Вибера

 • 22:25 Серија: Развратник (16+)

  Серија: Развратник (16+)

 • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

 • 23:45 Ноћни програм

  Ноћни програм