Сједница предсједништва

Старјешине: Свесрпски сабор историјски догађај!

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2024. 11:27

У Бањалуци је одржана сједница Предсједништва организације старјешина ВРС на којој су разматрана и питања значаја резултата Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска".

"ОСТА ВРС сматра да се ради о историјском догађају за цјелокупан српски народ, ма гдје он живио, а да ће се ефекти донесене Декларације о заједничкој будућности српског народа, одлука и закључака, судбоносно одразити на опстанак и постојање српског народа на свим просторима гдје он данас живи и ради. Најзначајнији домет Декларације се односи на чињеницу да је око исте постигнуто пуно свесрпско јединство легитимних представника српског народа и самог народа и заједничко дјеловање на утврђивању и реализацији српских националних интереса и што ни једна српска заједница више неће бити препуштена сама себи, напротив, о њој ће бринути цјелокупан српски народ кроз институционално дјеловање предвиђено Декларацијом и другим документима", саопштили су у Организацији старјешина.

Посебну вриједност представља и чињеница што се овом Декларацијом и другим документима који ће бити донесени, ни на који начин не наноси штета ни једном другом народу или заједници, већ се само ради о могућим начинима заштите интереса српског народа, који су кроз цијелу српску историју, а посебно у данашњим временима били угрожени. Свесрпска саборност је најчвршћа гаранција да Срби никада више не доживе погроме кави су се дешавали у даљњој, али, и ближој прошлости.

"Организација старјешина Војске Републике Српске очекује, прије свега, од Републике Српске и Републике Србије, да се у континуитету и без икаквих ограничења ради на имплементацији декларисаних опредјељења кроз стратегијско и оперативно дјеловање институција система власти и зато им даје пуну подршку, као и до сада. Напади и пријетње који и данас долазе из ФБиХ вјероватно неће престати ни у будућности, али, њима не треба више придавати никакав значај и пажњу, а умјесто тога треба се фокусирати на обезбјеђење и заштиту властитих интереса. Срби у Републици Српској данас више нису сами и постоји довољно кредибилних гаранција за заштиту националних интереса и права српског народа у складу са највишим демократским стандардима", саопштено је.

Организација старјешина Војске Републике Српске изражава посебно задовољство што Декларација садржи сва програмска опредјељења ОСТА ВРС утврђена у Платформи за дјеловање ОСТА ВРС, коју је донијела Скупштина ОСТА ВРС дана 09.04.2024. године.


Пратите нас и путем Вибера