ATV

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Stevandić za ATV: Optužnica protiv Dodika i Lukića udar na ustavni poredak Srpske i BiH

  • Izvor: ATV
  • 11.08.2023. 16:42

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je za ATV da je podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića udar na ustavni poredak Republike Srpske i BiH, i udar na mir i bezbjednost svih građana.

On je rekao da su svi zakoni koje je donijela Republika Srpska  neprikosnoveni. Kako je rekao, ovo je očajnički pokušaj da nelegalni visoki predstavnik obezbijedi legalitet svojih odluka preko Ustavnog suda, ali „nelegalni predstavnik ne može napraviti legalne procese.“

„Takođe, ovo je dokaz, kada nisu uspjeli da poremete odnose u vladajućoj koaliciji raznim ponudama i djelovanjem, nisu uspjeli da stvore borbenu opoziciju, jer dvije trećine opozicije je glasalo za ove zakone koje je potpisao Dodik i koji su objavljeni u Službenom glasniku. Dakle, ovo je preko dvije trećine naroda Republiek Srpske i ovo je udar na dvije trećine naroda Republike Srpske, ovo je udar na ustavni poredak Republike Srpske i BiH. Ovo je udar na mir i bezbjednost svih građana BIH i Republike Srpske i pokušaj da se na bilo koji način stvore krizne situacije kada bi arbitri pozivali u pomoć neke druge faktore“, izjavio je Stevandić.

On je rekao da će Narodna skupština djelovati institucionalno, pravno, te da će zaštiti sve građane Srpske.

„U svemu su promašili što se tiče Dodika. Sigurno je da će oni svojim postupcima uticati da za sve ove odluke koje je potpisao jednog dana dobije spomenik, a ne optužnicu. Što se tiče Republike Srpske i Narodne skupštine, djelujemo institucionalno, pravno, zaštitićemo sve naše građane“, poručio je Stevandić.

Pratite nas i putem Vibera