ATV

На темељу Дејтонског уговора

Шулић: Српска није непријатељ БиХ, већ само брани оно што припада њој

  • 20.11.2023. 12:21

Члан Главног одбора СНСД-а Денис Шулић рекао је Срни да Република Српска није непријатељ БиХ, већ само брани оно што припада њој и њеним грађанима управо на темељу Дејтонског уговора.

"Република Српска сутра обиљежава дан када је потписан Дејтонски мировни споразум, који је донио мир БиХ, потврдио њене границе, али и њене надлежности, као и надлежности Републике Српске и Федерације БиХ", нагласио је Шулић.

Он је истакао да данас, толико година касније, Република Српска једина обиљежава овај дан, а судећи и по тренутним политичким околностима и једина која поштује све оно што је тај споразум утемељио.

Kако је нагласио Шулић, управо због тога је сада, 28 година послије, значај овог дана можда и већи него икада раније, јер је након толико времена Српска суочена са тим да мора да брани оно што је 1995. године потписано и потврђено.

"Сада нам спочитавају гарантована права и, по ко зна који пут, покушавају отети нешто што је наше. Данас нас, поново по ко зна који пут, представљају као кривце за пропаст нечега што сами уништавају", рекао је Шулић.

Он је навео да БиХ може постојати и функционисати искључиво на темељу Дејтонског мировног споразума, и то је порука која се шаље из Републике Српске, не само посљедњих седмица и мјесеци, већ свих ових година од 1995.

"И Република Српска ће увијек да слави 9. јануар - Дан Републике Српске, али ће да обиљежава и поштује 21. новембар - Дан потписивања Дејтонског мировног споразума, као дан који је донио мир, зауставио крвопролиће и утемељио границе - и територијално и у надлежностима. Те границе и данас бранимо и бранићемо их увијек, јер нам је Република Српска изнад свега", поручио је Шулић.

Пуних 28 година навршава се сутра од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм