Formiranje Vlade

Sutra konsultacije sa Dodikom: Pozvani predstavnici parlamentarnih stranaka

 • Извор: АТВ
 • 21.11.2022. 19:15

Formiranje Vlade Republike Srpske - glavna je tema konsultacija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Između ostalog, ranije je najavljeno da se od njih očekuje i da se izjasne da li će biti dio široke koalicije, radi obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini. Poziv je upućen svim liderima stranaka u Srpskoj. 

"Sve parlamentarne partije su pozvane, ko dođe, ja ću ih primiti, razgovarati sa njima, vidjeti šta su njihova politička gledanja na Republiku Srpsku, oni koji ne dođu i njima hvala. Ko će doći, a ko neće doći, hoće li šepav, ovakav ili onakav, snažan ili nejak to je njihov problem", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

DNS i SPS podržavaju inicijativu nacionalnog jedinstva. Odazvaće se pozivu na sastanak.

"Moramo sačuvati institucije Republike Srpske, ne smijemo dozvoliti da srpski član predsjedništva bude preglasan i uvijek moramo obezbijediti dvotrećinsku većinu za veto srpskog člana predsjedništva", kaže lider DNS-a Nenad Nešić.

Očekivano, zamjera im to Nebojša Vukanović. Između redova je poručio da njega u priči o širokoj koaliciji neće biti, koju je opisao u svom stilu.

"Ne želim učestvovati u njegovim predstavama i igrokazima, davati nekakav privid legitimiteta i normalnosti njegovim uzurpacijama. Zbog toga Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića se neće odazvati pozivu na lažne 'konsultacije'", rekao je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red.

Da li će na sastanak PDP-ovci koji su u prošlom sazivu najčešće bježali sa glasanja na posebnim sjednicama, ne znamo jer na naše pozive lider partije, po običaju nije odgovarao. Isti slučaj i u SDS-u koji je nakon izbora u rasulu. Ranije su obe stranke poručile da na sastanak neće. 

Za razgovore su spremni u NPS-u Darka Banjca. Odzavaće se sastanku i iznijeti svoje stavove. 

"Mi hoćemo da budemo dio rješenja. Imamo želju i hoćemo da ostvarimo svoju želju, mi hoćemo da učestvujemo i da damo svoj doprinos kako bi rezultati Vlade Republike Srpske bili što bolji", poručio je Darko Banjac predsjednik NPS-a.

Nacionalni interesi moraju biti važniji od stranačkih, poruka je iz Ujedinjene Srpske.

"Mislimo da je to čin i demokratske i lične i nacionalne odgovornosti, ali i čin lične kulture. Možete da se ne slažete sa predsjednikom, ali on je predsjednik vaše Republike i morate da se odazovete i na sastanku sa njim možete da kažete sve u skladu šta vi ili vaša politička partija mislite", kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

U prethodnom sazivu vitalni nacionalni interes Srpske opozicionarima je bio u drugom planu. Kada se o tome raspravljalo najčešće su izostali sa glasanja ili ga nisu podržali. 

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.