Nestanak struje

Tema dana: Zbog čega je došlo do kvara i koliko je stabilna mreža?

  • Izvor: ATV
  • 07.02.2023.20:06

Banjaluka i njena okolina juče su ostali bez struje, neka sela po Hercegovini sinoć su bila u mraku. Sve to je dovoljno da se zapitamo kakva je prenosna a kakva distributivna mreža u Republici Srpskoj.

Odgovore donosimo u Temi dana.

Prenosnom elektro mrežom gazduje Elektroprenos BIH, distributivna je u nadležnosti distributivnih preduzeća a sve to kontroliše Direkcija za distribuciju Elektroprivrede Republike Srpske. Sve smo ih kontaktirali. Jučerašnja havarija bila je na prenosnoj mreži. Evo objašnjenja.

„Splet okolnosti koje su se juče desile, a to su prvenstveno dva kvara na dalekovodima. Jedan je na dalekovodu Prijedor 2, Sanski Most gdje je puklo fazno uže odnosno provodnik, i kvar na dalekovodu Hidroelektrana Jajce 1, hidroelektrana Bočac. Doveli su do preopterećenja prenosne mreže i lančane reakcije ispada pojedinih dalekovoda, što je prouzrokovalo bez napajanja električnom energijom ovoliko područje, tačnije područje Elektrokrajine i u FBiH Sanski Most, i oštine Teslić i Stanari, koji pripadaju području Elektro Doboja. Zaista rijedak slučaj, splet više okolnosti koje su se izdešavale i nadamo se, sigurni smo da toga neće biti u budućnosti“, rekao je za ATV Cvjetko Žepenić, izvršni direktor Elektroprenosa za rad i održavanje sistema.

„Ovo se desilo zadnji put, ne pamtimo kad. Imali smo radove na dalekovodima, međutim imamo uvijek radove na tim dalekovodima, da se sistem održi stabilan. Došlo je, gotovo istovremeno, do više kvarova na različitim dalekovodima. Hidroelektrana Bočac je, kad je najviše trebala, izašla iz pogona prema voznom redu, ali tom hidroelektranom ne upravljamo mi, upravlja nezavisni operator sistema. Malo i neujednačeno upravljanje određenim elementima mreže je izazvalo da pojedini možda nisu odreagovoali u tom momentu, oanko kako je trebalo. Desilo se nešto što je vrlo malo vjerovatno da se desi, a to je da došlo do raspada 110 kilovoltne mreže koju smo mi vrlo lako vratili“, izjavio je Srđan Mazalica, rukovodilac Operativnog područja Banjaluka Elektroprenosa BiH.

Iz Elektroprivrede i tamošnje direkcije za distribuciju danas pred kamere nisu željeli ali su odgovorili na poruku. Kažu, što se tiče distributivne mreze, svako distributivno preduzeće je nadležno za ovu mrezu na teritoriji koju pokriva. Što se tiče ulaganja u mrežu u toku je procedura usvajanja planova kako godišnjeg za 2023. godinu tako i trogodisnjeg plana za period 2023-2025. godina. Još kažu da je u toku i izrada Studije desetogodišnjeg plana razvoja distributivnog sistema Srpske koju izradjuje Institut Nikola Tesla iz Beograda.

Kontaktirali smo i neke distribucije. Iz dobojske kažu da im je mreža odlična zahvaljujući stalnim ulaganjima poručuju da imaju još koji drveni stub koji je potrebno mijenjati i kažu da su im gubici svega 5%. Iz Elekto Bijeljine kažu da godišnje u mrežu ulože oko 10 miliona maraka zato je poručuju na zavidnom nivou što se dokazalo i nedavno kada je ovo područje pogodila oluja. Evo izjava direktora Elektro Hercegovine i Elektrodistribucije Pale.

Održanje mreže plaćaju i građani Srpske to je tzv mrežarina na računima. Ona je od prvog januara takođe poskupjela po principu struje pa se tačno ne može reći koliko. Svi se nadaju da će mreža biti bolja i da će malo ko izgovarati rečenicu "kad zagrmi u Italiji mi ostajemo u mraku". 

Tagovi: