Горан Петронијевић

Тужба једини могући вид супротстављања америчким притисцима

 • Извор: АТВ
 • 03.04.2024. 21:08

Амерички притисци на Републику Српску, физичка и правна лица не престају. Демократија у коју се заклињу, рекло би се, у другим државама има потпуно друго значење, а то је угрожавање основних људских права.

Због тога је у најави и тужба против америчке владе. Како Република Српска то може урадити? Како појединци могу бранити своја права?

О овоме смо разговарали са чувеним адвокатом Гораном Петронијевићем.

"Идеја да се пред америчким судом упути тужба која би била уперена против оних који су донијели такве одлуке је једина могућа у смислу судског спровођења одређеног супротстављања таквом начину понашања у међународном праву. Амерички судови су познати као либерални, независни. То је бар било до сада. У посљедњих неколико година, почев од оних избора 2020. године па наовамо, видјели смо неколико девијација и компромитација америчког правосуђа у правцу прихватања политичких притисака, али се надамо да се то односи искључиво на њихове међусобне унутрашње политичке обрачуне", рекао је Петронијевић за АТВ и додао:

"Ово што раде САД, то је један дужи временски период грубо кршење међународног права и грубо нарушавање свих норми трговинског права. Економске санкције као једна врста притиска су могуће у међународном праву, али за то постоји стриктна процедура и, наравно, стриктно одређена надлежност која је везана за УН и СБ УН. Ово што САД раде годинама уназад, деценијама уназад, то нема везе с међународним правом, то нема везе са УН. То су једнострани хирови САД. То нису санкције у складу са међународним правом, јер у међународном праву постоје санкције као једна врста притиска на неку земљу која се понаша противно међународном праву. Па да би се она на неки начин привела к поштовању међународног права, онда се између осталог као једна од мјера примјењују такозване економске санкције, које се могу односити на различите секторе људског живота и економије".

Он каже да ово нису санкције, већ унилатерални потези једне државе или једне групације држава које слиједе кршење међународног права.

Додаје да појединци имају могућност да се обрате америчком суду са захтјевом да се са оваквим санкцијама прекине.

"Таква могућност постоји, али са друге стране, и они који доносе такве санкције, знају да мали број људи може економски да поднесе покретање једног таквог поступка, једне такве тужбе пред судовима САД", рекао је Петронијевић.

Наглашава да је то један од фактора на који Американци рачунају и са којим тероришу преостали дио свијета.

Када је ријеч о Суду за људска права, Петронијевић наглашава да он нема ингеренције над САД, те да се он односи на европски дио свијета.

Пратите нас и путем Вибера

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

 • 19:52 Без коментара

  Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Досије

  ''Емисија: Досије