Među žrtvama bio i veliki broj djece

U Garavicama obilježavanje 80 godina od stradanja Srba

  • Izvor: Srna
  • 04.09.2021.08:00

U spomen-području Garavice kod Bihaća danas će biti obilježeno 80 godina od stradanja Srba, žrtava ustaškog zločina u Garavicama 1941. godine.

Obilježavanju u Garavicama prisustvovaće srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović.

Garavice su jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine, ustaše su u ovom mjestu pobile više od 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj djece, podsjećaju iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Prema britanskim izvorima, u Garavicama je za tri mjeseca ubijeno 14.500 civila, što ovo stratište stavlja na drugo mjesto po broju žrtava u BiH u Drugom svjetskom ratu.

Prvi spomenik garavičkim žrtvama podignut je 1949. godine, a u periodu od 1960. do 1980. godine bihaćka opština uredila je Garavice kao spomen-park žrtvama fašističkog terora, nakon čega je 1981. godine otkriven novi spomenik.

Obilježavanje u Garavicama organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.Tagovi: