Минимално инвазивна техника

УКЦ Српске: Љекари из Словеније одржали семинар о роботској хирургији

 • 13.05.2024. 15:17

Роботска хирургија више није будућност већ садашњост савремене медицине. Препознали су то и на Универзитетском клиничком центру Републике Српске и тим поводом данас је одржан семинар о роботској хирургији. Најновије методе у овој области, које се успјешно примјењују у Европи, представили су стручњаци из Љубљане.

Роботска хирургија подразумијева минимално инвазивну технику, процедуру које се изводи кроз мале резове, а пацијентима омогућава лакши опоравак, истиче шеф Одјела за езофагогастричну хирургију на УКЦ-у Љубљана, Примож Север.

"У УКЦ-у Љубљана, хирургија уз помоћ робота изводи се од 2020. године. Ова метода омогућава хирурзима да изводе многе врсте сложених процедура са више прецизности, флексибилности и контроле“, каже шеф Одјела за колоректалну хирургију, УКЦ Љубљана, Јан Гросек.

Ово је прилика да се трасира пут за роботску хирургију, те да кроз предавања становништво и наше медицинско особље упознамо са роботском хирургијом тј. како се изводи, и које су предности исте, истиче начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ-а Српске, Зоран Алексић.

"Ово је тек почетак. Имали смо прилику да видимо њихове мануелне вјештине током операције које ми нисмо до сада видјели у операционим салама. У сваком случају настављамо са сарадњом и едукацијом из области минимално инвазивне хирургије“, рекао је Алексић.

Ово још један велики успјех УКЦ Републике Српске који показује да је установа од струке и науке, нагласио је директор УКЦ Српске Владо Ђајић.

"Данас причамо о нечему што је била мисаона именица и што још није заживјело, а то је роботска хирургија која представља врх хирургије. Као што смо све о чему смо причали и остварили, ја се надам да ће и ова хирургија заживјети. Дајемо све од себе да нашим пацијентима омогућимо и дијагностику и терапију какву имају највећи и најпрестижнији медицински центри", рекао је Ђајић.

Операција уз роботску асистенцију доноси значајне предности како за хирурга тако и за пацијента. А то су могућност рада на тешко доступним, малим и уским подручјима, више спретности и прецизности приликом операције, мањи ожиљци и мањи губитак крви, те краћи боравак пацијента у болници.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска