Vlada obezbijedila 4,5 miliona KM

Uskoro počinje gradnja nove škole u Istočnom Novom Sarajevu

  • Izvor: Srna
  • 31.08.2022.12:39

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović danas je sa načelnikom Istočnog Novog Sarajeva Jovanom Katićem obišla lokaciju na kojoj bi uskoro trebala početi gradnja nove osnovne škole za koju je Vlada Republike Srpske izdvojila 4,5 miliona KM.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je opština Istočno Novo Sarajevo u zakonskom roku podnijela zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture, urađen je elaborat o potrebi izgradnje osnovne škole, nakon čega je Ministarstvo procijenilo da je neophodno graditi ovaj objekat.

"Slijedi cjelokupna procedura, definisanje šta treba da ima jedan objekat osnovne škole da bi se osnovao i bio registrovan. To je 18 odjeljenja, to jest učionica, odgovarajući kadar, anastavni plan i program koji se primjenjuje u cijeloj Republici Srpskoj primjenjivaće se i ovdje", navela je Cvijanovićeva.

Katić je istakao da će se nova osnovna škola nalaziti u obuhvatu regulacionog plana "Centar tri", te da je pomoćnik ministra zaslužna za njenu izgradnju.

"Danas smo utvrdili sve stvari koje se tiču raspisivanja javne nabavke i zajednički je pripremamo kako bismo uklonili sve eventualne žalbe i prepreke, jer smo u prethodnom periodu imali mnogo opstrukcija na onovu neosnovanih žalbi", rekao je Katić.

On je dodao da će uskoro biti objavljena javna nabavka za izgradnju škole čiji će kapacitet biti 650 učenika.

Katić očekuje da će gradnja nove osnovne škole biti gotova do početka naredne školske godine, a pored izgradnje ovog objekta radi se i na izgradnji novog vrtića u Istočnom Novom Sarajevu.

On je dodao da je upoznao Cvijanovićevu da se uporedo gradi novi vrtić i da se priprema tenderska dokumentaciju, te da će vrlo brzo biti raspisana javna nabavka za njegovu izgradnju.

"To su dva ključna objekta u oblasti obrazovanja koja će krasiti našu opštinu i oni su prijeka potreba za stanovnike Istočnog Novog Sarajeva", naglasio je Katić.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović je u okviru posjete Istočnom Novom Sarajevu posjetila resursni centar za inkluzivno obrazovanje u Osnovnoj školi "Sveti Sava", te održala sastanak sa načelnikom Katićem na kojem je upoznata o svim aktivnostima koje se sprovode u ovoj lokalnoj zajednici.