Хеликоптерски сервис Српске

Успјешан транспорт пацијенткиње из Требиња у Бањалуку

 • Извор: СРНА
 • 29.05.2024. 15:39

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске и љекари Универзитетског клиничког центра данас у пријеподневним часовима успјешно су извршили ваздушни медицински транспорт 45-годишње пацијенткиње С.Д. из Требиња за Бањалуку.

Пацијенткиња, са дијагнозом прекида цријевне перисталтике након двије претходно обављене трансплантације бубрега у Бјелорусији, из требињске болнице транспортована је на даље лијечење у УКЦ Српске.

Припадницима Службе за ваздушни медицински транспорт ово је трећи транспорт у протекла три дана, пети у овом мјесецу и 24. у овој години, а до сада су извршили 527 ваздушних медицинских евакуација.

- Овај податак говори да је у протеклом периоду забиљежен пораст броја ове врста транспорта пацијената, што потврђује сву неопходност и потребу постојања Хеликоптерског сервиса Републике Српске и његовог даљег јачања кроз набавку новог хеликоптера - рекао је за Срну директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.

Према његовим ријечима, Хеликоптерски сервис тренутно располаже са два хеликоптера, а Служба за ваздушни медицински транспорт има све више захтјева за том врстом евакуације пацијената.

- Могућности Хеликоптерског сервиса су такве да, и поред искрене воље и жеље, не могу да одговоре свим тим позивима и захтјевима. Због тога је неопходно повећати флоту ваздухоплова да би се што ефикасније могло одговорити на све захтјеве за овим видом транспорта пацијената - указао је Кустурић.

Он је поручио да ће припадници Хеликоптерског сервиса и љекари УКЦ-а наставити, као и до сада, да одговорно и предано извршавају све пред њих постављене задатке с циљем унапређења система здравствене заштите и помоћи свим становницима Републике Српске онда када је то најпотребније.

Пратите нас и путем Вибера

 • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

  ''Серија: Црна Гуја (12+)

 • 23:05 Серија: 1993 (16+)

  ''Серија: 1993 (16+)

 • 23:50 Ноћни програм

  Ноћни програм