ATV

Стевандић потврдио

Усвајање буџета у првој половини децембра

  • Извор: Агенције
  • 29.11.2023. 17:16

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је обезбијеђена фискална стабилност у Српској упркос свим блокадама на међународном плану којима је изложена и најавио усвајање буџета за наредну годину у парламенту у првој половини децембра.

"Ово је била најизазовнија година у којој су нам предвиђали крах, колапс, банкрот... Сада су се полако стишали ти гласови када су видјели да постоји фискална стабилност и да је, и поред бројних блокада и на међународном и унутрашњем плану, обезбијеђена финансијска стабилност, функционисање свих јавних установа и служби", рекао је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.

Он је на конференцији на новинаре у Бањалуци, након састанка руководства Српске са представницима владајуће коалиције у Републици, рекао да би у 2024. Република Српска требало да има мање обавеза по питању плаћања спољних обавеза.


Вишковић открио колико ће пензије бити повећане

Вишковић открио колико ће пензије бити повећане

Стевандић је најавио усвајање буџета на сједници Народне скупштине Републике Српске између 12. и 15. децембра.

"За разлику од ранијих година када је буџет усвајан крајем децембра, сада ће бити усвојен у првој половини децембра, што је најраније усвајање буџета у посљедњих пет година и говори о озбиљности и свјесности са каквим смо се изазовима сусрели и како најбоље да се суочимо са изазовима у 2024. години", рекао је Стевандић.

Он је истакао да је, на изненађење многима, омјер буџета за 2024. повећан, да је више од 120 милиона КМ предвиђено за борачке категорије, исто толико за пензионере и за здравство.

"То је више од 300 милиона КМ који праве огромну разлику на претходни буџет и поред тешке ситуације. Ово што је до сада урађено у 2023. и како је планиран буџет за 2024. је на изненађење многих", рекао је Стевандић.

Он је истакао да је интерни договор коалиционих партнера да "по дубини уозбиље" функционисање свих директора и институција, што би требао да буде замајац за нека позитивна изненађења у 2024. години.


Ђокић: Буџет Српске за наредну годину говори да се иде путем развоја

Ђокић: Буџет Српске за наредну годину говори да се иде путем развоја

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је новинарима након састанка да ће буџет износити пет милијарди и 735 милиона КМ и већи је за 212 милиона КМ у односу на ребаланс за ову годину, а за 352 милиона КМ у односу на буџет.

Састанку су, осим предсједника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар финансија Зора Видовић, те лидери Уједињене Српске Ненад Стевандић, СП-а Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић и генерални секретар НПС-а Дико Цвијетиновић.

Пратите нас и путем Вибера