Народна скупштина Републике Српске

Усвојен Нацрт закона о имунитету

 • 22.12.2023. 17:38

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о имунитету Српске који прописује да највиши носиоци извршне власти у Српској нису кривично или грађански одговорни за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности и на тај начин се штите као и носиоци законодавне и судске власти.

За овај акт гласало је 47 посланика, а нико није био против и нико уздржан.

У образложењу овог акта наводи се да је разлог за доношење Нацрта закона у чињеници да постојеће законско рјешење, које је 6. октобра 2002. године наметнуо тадашњи високи представник, оставља могућност вођења кривичних поступака против највиших носилаца извршне власти, чиме се утиче на независност и функционисање извршне власти.

Овај нацрт закона биће упућен у јавну расправу од 30 дана.

Посланици су усвојили и Нацрт закона о референдуму и грађанској иницијативи чији је циљ ефикасније и економичније спровођење референдума у Републици Српској.

Овај акт биће упућен у јавну расправу од 30 дана.

У дану за гласање усвојени су и Нацрт закона о ловству, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о посебном режиму извршења казне затвора.

Парламент Српске усвојио је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима у којем се као циљ наводи подстицање привредног развоја Српске стварањем стимулативног правног оквира за улагања у област геолошких истраживања, а овај акт биће упућен у јавну расправу.

Посланици су к знању примили извјештаје о раду и ревизији финансијског пословања РТРС-а од 2019. до 2022. године.

Опозиција није присуствовала гласању, након вербалног инцидента који се десио у скупштинској сали.

За директора Агенције за осигурање Републике Српске именована је Драженка Јањанин, а изабрани су и чланови Савјета националних мањина Српске.

Након гласања, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић окончао је седму редовну сједницу.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска