ATV

Narodna skupština

Usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda

  • Извор: АТВ
  • 27.06.2023. 18:40

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su danas po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Glasanju nisu prisustvovali pojedini bošnjački poslanici i poslanici iz opozicije.

Od 65 prisutnih poslanika za usvajanje Prijedloga glasalo je 56, niko nije bio protiv ni suzdržan, a devet poslanika nije glasalo.

Ovaj akt koji su predložili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske predviđa da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Zakon predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Usvojena je i odluka o prijevremenom stupanju na snagu ovog zakona i to narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

U vezi s ovim aktom usvojen je zaključak skupštinske većine - SNSD, SP, DEMOS, US, NPS, SPS i DNS prema kojem Narodna skupština zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o ustavnom sudu BiH.

Osim pitanja reforme tog suda, prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a.

Narodna skupština Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se navedena dva prioriteta ne riješe.

Prema zaključku, Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U zaključku je navedeno da će Narodna skupština Republike Srpske prema institucijama i organima Srpske koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte, uključujući i mjere njihovog ukidanja.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srpske.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad osme posebne sjednice parlamenta.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna do podne povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

Пратите нас и путем Вибера