ATV

Narodna skupština

Usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske

  • Извор: АТВ
  • 20.07.2023. 15:11

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su u nastavku sjednice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ovim izmjenama i dopunama se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, i to krivična djela kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Za je glasalo 47 poslanika od 63 prisutnih. Protiv je bilo 16 dok niko nije bio suzdržan. Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Krivičnog zakonika je usvojen uz prihvaćene amandmane klubova poslanika SP i NPS i narodnog poslanika Srđana Todorovića.

U vezi sa ovim zakonom, prihvaćen je i Zaključak Kluba poslanika DEMOS u kojem se navodi da Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da, u roku od 90 dana, pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Nacrt zakona o medijima.

Počela sjednica Narodne skupštine: Izmjene Krivičnog zakonika ostaju na dnevnom redu

Počela sjednica Narodne skupštine: Izmjene Krivičnog zakonika ostaju na dnevnom redu


Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“. 

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je tokom poslaničke rasprave da je Prijedlogom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske izbrisano krivično djelo uvrede, da kažnjavanje za uvredu ostaje u sferi prekršaja, dok je u znatnoj mjeri smanjena kazna kod krivičnog djela protiv časti i ugleda. On je pozvao narodne poslanike da podrže usvajanje ovog prijedloga zakona.

Bukejlović je rekao da je u parlamentu Srpske o ovom prijedlogu zakona obavljena konstruktivna i kretaivna rasprava. On je rekao da je donošenje ovog Prijedloga zakona prošlo sveobuhvatnu proceduru od nacrta zakona , javnih rasprava i prihvatanja konstruktivnih prijedloga.

"Iznošenje neistina, ličnih i porodičnih prilika, izlaganje poruzi određenih kategorija lica prevazišlo je svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja i na svaki način obezvrijedilo ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekovu privatnost, lični i porodični život", istakao je Bukejlović.

Bukejlović:  Znatno smanjene predviđene kazne za povredu časti i ugleda

Bukejlović: Znatno smanjene predviđene kazne za povredu časti i ugleda

Na četvrtoj redovnoj sjednic usvojena su i tri nacrta zakona: Nacrt zakona o elektronskom novcu, Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, uz Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku od 60 dana.

Narodna skupština je primila k znanju Obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti, uz prihvaćene zaključke klubova poslanika SDS i PDP. 

Narodna skupština je primila k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2022. godinu. Narodna skupština je usvojila Informaciju Odbora za zaštitu životne sredine o održanoj Tematskoj sjednici pod nazivom „Aktivnosti nadležnih institucija Republike Srpske i BiH povodom namjere Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Republikom Srpskom i BiH“.

Пратите нас и путем Вибера