ATV

Miting za odbranu Republike Srpske

Velika skupština naroda: Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, vratite nam Ustav

  • Извор: СРНА
  • 25.10.2022. 18:20

Velika skupština naroda Republike Srpske uputila je danas iz svog glavnog grada, Banjaluke, Narodni proglas u kojem poručuju da neće antidejtonsku i antiustavnu BiH, niti BiH koja je samo po volji bošnjačkog naroda.

"Republiku Srpsku osnovao je narod 9. januara 1992. godine, odbranili je narod i njegova Vojska Republike Srpske u toku Odbrambeno-političkog rata, a očuvali smo je svih ovih 27 godina mira. Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, vratite nam Ustav BiH da ne bi morali da odemo iz nje", ističe se u Proglasu koji je pročitan u parku "Mladen Stojanović" na narodnom skupu vladajuće koalicije pod nazivom "Otadžbina zove".

Velika skupština naroda Republike Srpske odbacuje odluke Ustavnog suda BiH kojima se Republici Srpskoj otima poljoprivredno zemljište, šume i vode, oduzimaju se škole i bolnice, putevi i brane,

"Nećemo BiH koja nam zabranjuje da gradimo: hidrocentralu Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju, Gasovod iz Srbije i druge projekte. Nećemo finansirati BiH koju bošnjački političari koriste da bi pljuvali i gušili Republiku Srpsku", poručeno je u Proglasu.

Velika skupština naroda Republike Srpske ukazala je da nema BiH izvan dva entiteta koji je tvore matematičkim zbirom 49 odsto plus 51 odsto.

"Nema opstanka BiH bez ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, nećemo BiH bez ustavnog konsenzusa, nećemo u Nato pakt, Republika Srpska je vojno neutralna. Prihvatamo kandidatski status samo pod uslovom da se lažni visoki predstavnik, kao i sudije stranci u Ustavnom sudu udalje iz BiH", naglašava se u Proglasu.

Poručeno je da se ne priznaje protivzakonit rad CIK-a BiH, koja beskrajnim brojanjem hoće da promijeni volju naroda iskazanu na izborima 2. oktobra.

"Izborni zakon BiH nije dao pravo CIK-u da prekraja izborni rezultat, već mu je dao obavezu i rokove da proglasi pobjednike", poručeno je u Proglasu.