Premijer

Višković: Aferu kiseonik poredim sa državnim udarom na Republiku Srpsku

  • Izvor: ATV
  • 22.09.2022.21:27

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u emisiji ATV-a Tet-a-teT da aferu sa kiseonikom poredi sa državnim udarom na Republiku Srpsku i da je to spin, laž i teroristički akt usmjeren na Srpsku i njene građane.

"Ja tu aferu poredim sa državnim udarom na Republiku Srpsku, na naše ljude, na živote i zdravlje naših ljudi. Malo se zna da sam ja u tom periodu više od mjesec dana iz donacija obezbjeđivao kiseonik za UKC. Kada sam razgovarao sa Satlerom, pitao sam ga zašto se nije uključio. Bila je njihova primjedba šta će nama Agencija za lijekove Republike Srpske, jer mi kao rušimo BiH. Onda sam mu odgovorio da je on tome kriv. Zašto me niste nazvali, zašto niste došli i zašto niste ponudili svoju pomoć", rekao je Višković.

On ističe da sve poslije što se uradilo je bio i zahtjev Vlade. Tražili su od Agencije vremena, do 90 dana da otklone eventualne probleme, ali su oni donosili odluku danas za danas.

"Ljudi su u tom momentu trošili više kiseonika nego hljeba. Ja sam možda bio najsrećniji u životu kada sam dobio rezultate tih uzoraka. Kada se pokazalo da su uzorci više nego bolji nego što je medicinski kiseonik, pao mi je kamen sa srca. Bilo je teško čekati te rezultate, nisam bio siguran šta ćemo dobiti. I ja sam se pitao je li moguće da tu ima neki problem. Kada sam dobio rezultate vidio sam da je to bio spin, laž i nije teško reći teroristički akt usmjeren na Republiku Srpsku i njene građane", rekao je Višković.

On je napomenu kroz kakvu tešku situaciju je prolazio zdravstveni sistem zbog nečije laži.

"Manje od sata je dijelila razlika da nam stigne cisterna ili nestane kiseonika. U tom momentu je bilo 200 pacijenata što na respiratoru, što na djelimičnom korišćenju kiseonika. To znači da bi skoro 100 pacijenata istog momenta izgubilo život da mi nismo riješili taj problem", rekao je Višković.

Premijer se zahvalio kompaniji Meser jer su bili korektni i isporučili cisternu.

"Neko ko to uradi svojim građanima, to je za mene dno-dna.