Premijer Srpske

Višković: Odlikovanje brigade HVO-a od strane Milanovića - nepotrebno provociranje

  • Извор: АТВ
  • 26.03.2023. 08:37

Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i ogromne žrtve koje je srpski narod podnio tokom Odbrambeno otadžbinskog rata, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

- Nijedna posjeta, izjava ili gest stranog zvaničnika ne može da promjeni tu, neporecivu činjenicu, kao ni činjenicu da je Derventa, od početka rata u BiH pa sve do oslobođenja, 4. jula 1992. godine, bila mjesto neviđenog stradanja srpskih civila, koji su masovno zatvarani u logorima gdje su podvrgavani neviđenoj torturi, a što je potvrđeno i sa više pravosužnih sudskih presuda nekadšnjim pripadnicima muslimansko - hrvatskih formacija, osuđenih zbog ratnih zločina izvršenih u periodu do jula 1992. godine - rekao je Višković.

Višković je naglasio da se Derventa iz ratnog pepela i grada sa gotovo potpuno uništenom infrastrukturom danas uzdigla do privrednog centra regije, sa najvećim brojem inostranih investicija i ostvarenim izvozom.

- Posjeta Milanovića samo nas opominje da nikada ne smijemo zaboraviti koju je žrtvu srpski narod podnio tokom Odbrambeno otadžbinskog rata da bi, najprije, sačuvali goli život, a poslije okončanja oružanog sukoba, u potpunosti stvorili uslove za život stanovnika Dervente, u kojoj danas zajedno, u miru i uzajamnom poštovanju, žive i privređuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci i ostali narodi - naveo je Višković.

Premijer Srpske je istakao da "odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika predstavlja nepotrebno provociranje i bolno uznemirivanje stanovnika Dervente, ne doprinoseći boljem razumijevanju i uvažavanju koje nam je prijeko potrebno na ovim prostorima i cijelom regionu".