ATV

Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Oznaka tajnosti za auto-put Banjaluka-Prijedor do izvođenja radova

  • Izvor: Agencije
  • 06.06.2023. 11:48

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da koncesioni ugovor za auto-put Banjaluka-Prijedor ima klauzulu o tajnosti sve dok ne bude potpisan ugovor o izvođenju radova.

"Samu trasu i čestice kuda će trasa ići donijela je Narodna skupština Republike Srpske", rekao je Višković, odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Višković je rekao da postoje obaveze koje trebaju da ispune i jedna i druga strana da bi se došlo do izvođenja radova.

On je dodao da je obaveza Republike Srpske da riješi imovinsko-pravne odnose na tom dijelu puta.

Višković je istakao da je u ovom momentu ispunjeno više od 50 odsto aproprijacije, dok je, što se tiče trase, projektni zadatak, prema nalogu kineske strane, radila kompanija Institut za građevinarstvo - IG iz Banjaluke, a samu trasu i čestice kuda će trasa ići donijela je Narodna skupština Republike Srpske.

Počela sjednica Narodne skupštine, na dnevnom redu 18 tačaka

Počela sjednica Narodne skupštine, na dnevnom redu 18 tačaka

"Tako da se, apsolutno, niko pojedinačno, pa ni predsjednik Vlade nije bavio da li će trasa u nekom momentu zahvatiti nekoga ili neće", rekao je Višković, navodeći da eksproprijacija sprovodi prema zakonu.

Govoreći o poplavama koje su pogodile krajiške opštine, Višković je naveo da je Vlada Srpske uvijek izlazila u susret i pomagala ugroženim područjima.

On je dodao da grad Prijedor nije riješio imovinsko-pravne odnose da se uđe u rješavanje rijeke Miloševice, a s ciljem sprečavanja poplava.

Višković je dodao da će Novi Grad uskoro imati dodatna sredstva za rješavanje problema poplava u samom gradu.

Minić: Urediti odnose između šumarstva i drvne industrije

Minić: Urediti odnose između šumarstva i drvne industrije

Govoreći o posjeti Kini, Višković je istakao da je tokom posjete predstavio potencijale Republike Srpske i razgovarao sa predstavnicima najvećih kineskih kompanija koje su izrazile spremnost da rade na prostoru Republike Srpske.

"Neke od tih kompanija su došle u Banjaluku. Idemo u realizaciju toga što je dogovoreno", naglasio je Višković.

Kada je riječ o posjeti Italiji, Višković je naveo da su napravljeni protokoli i potpisani memorandumi.

"Očekujemo već u narednim danima dolazak italijanskog partnera u grad Laktaše i da se desi investicija u tri faze od 40 miliona evra", rekao je Višković.