U okviru konsultacija

Višković razgovarao sa rektorima: Vlada nastavlja sa reformom sistema visokog obrazovanja

 • Izvor: ATV
 • 02.12.2022.12:46

U okviru konsultacija za sastav nove vlade Republike Srpske, mandatar Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa rektorima Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslavom Gajaninom i Milanom Kulićem.

Tokom konsultacija, mandatar Višković najavio je da će buduća vlada nastaviti sa reformom sistema visokog obrazovanja i mjerama za dalju modernizaciju oba javna univerziteta, uključujući i intenzivna ulaganja u infrastrukturu i niz mjera za unapređenje studentskog standarda.

Mandatar Višković istakao da će nova vlada nastaviti da podrškom izgradnji novog objekta Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta u Banjoj Luci, dok se, istovremeno, u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu izvode 20 miliona KM vrijedni projekti izgradnje objekata Rektorata, Muzičke akademije, studentskog doma i Fakulteta fizičke kulture.

Takođe, naglašena je potreba usklađivanja studijskih programa sa potrebama tržišta rada, te ukazano da bi jedna od reformskih mjera mogla biti i osnivanje naučno istraživačkih centara u kojim bi bili angažovani najuspješniji studenti oba univerziteta. 

Novi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske trebalo bi da bude osoba iz akademske zajednice jer bi na taj način bila jednostavnije riješena važna pitanja iz ove oblasti, saglasni su rektori univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci Milan Kulić i Radoslav Gajanin.

"O imenima nismo razgovarali, niti to treba da radimo. Samo smo izrazili želju da to bude osoba iz visokog obrazovanja", rekao je Kulić.

On napominje da dva javna univerziteta imaju izuzetno kvalitetne kadrove za tu funkciju.

Kulić je dodao da je na sastanku konstatovano da je visoko obrazovanje u Srpskoj kvalitetno, ali da ima još prostora za unapređenje.

Kulić je dodao da su delegirali nekoliko tema, među kojima je i važnost otvaranja instituta za istorijske nauke.

Gajanin je naveo da su sa Viškovićem razgovarali o završetku određenih kapitalnih investicija, kao i o novim, te rješavanju pitanja deficitarnog kadra, ali i kontinuiranom unapređenju izlaznih profila koji će biti prepoznati na domaćem i evropskom tržištu.

"Premijer se i u prethodnom mandatu zalagao da naši najbolji studenti budu angažovani. Na konkursnim procedurama insistiramo da u akademsku zajednicu u zvanju asistenta uđu najbolji studenti", rekao je Gajanin.

On je dodao da su zahvalni Viškoviću za podršku univerzitetima u stvaranju boljih uslova za rad i studiranje, ali i u poboljšanju studentskog standarda. 

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Emisija: Cirilica, R

  Emisija: Cirilica, R

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 17:50 Slike iz niskih zemalja

  Slike iz niskih zemalja