Premijer

Višković: Republika Srpska - svetinja i zavjet

  • Izvor: Srna
  • 08.01.2022.11:02

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku građanima Republike Srpske, povodom 9. januara, Dana Republike Srpske za koju je rekao da je svetinja i zavjet za koji su živote dali njeni najbolji sinovi.

Čestitku je uputio u svoje i u ime Vlade Republike Srpske povodom najznačajnijeg datuma u istoriji Republike Srpske - 9. januara, dana kada su udareni temelji Republike, kao garancija slobode i trajne opstojnosti srpskog naroda na ovim prostorima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

"Republika Srpska nije samo mjesto u kojem živimo, nego svetinja i zavjet za koji su živote položili njeni najbolji sinovi. Za slobodu smo se izborili teško i uz ogromna odricanja i zato 9. januara sa ponosom proslavimo rođendan naše Republike, sjećajući se svih koji su učestvovali u njenom stvaranju i koji su položili svoje živote da bi mi danas živjeli u miru i slobodi", naveo je Višković.

On je naveo da je u protekle tri decenije pređen težak put: od Odbrambeno - otadžbinskog rata, postizanja dejtonskog dogovora o sudbini BiH, teškog poratnog oporavka i konstantnih političkih kriza, uzrokovanih upornim pokušajima urušavanja Republike Srpske.

I danas, 30 godina poslije, Republika Srpska ostaje jedina trajna garancija zaštite prava srpskog naroda unutar BiH, istakao je Višković uvjeren da će mlade generacije nastaviti da čuvaju Republiku Srpsku kako bi bila još bolja i uspešnija i dobro mjesto za život svih njenih građana.

"Zato, obilježimo ovaj praznik dostojanstveno i časno, ponosno slaveći Republiku i našu volju da živimo svoji na svome!", navodi se u čestitki Viškovića.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.