Udruženje veterana "Garda Panteri“

Viškoviću uručeno priznanje "Zlatna značka"

  • Izvor: ATV
  • 30.11.2021.12:07

Predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri“ Petar Cvijetinović uručio je danas u Banjoj Luci priznanje „Zlatna značka“ predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, u znak zahvalnosti za pruženu pomoć ovom udruženju na održavanju kulture sjećanja na ratnu prošlost ove jedinice Vojske Republike Srpske.

Tokom sastanka sa predstavnicima udruženja, koje okuplja više od 3.000 članova, predsjednik Vlade Radovan Višković zahvalio se na priznanju, ističući da su „Panteri“, na čelu sa njihovim komandantima Branku Pantelić Panteru i LJubiši Saviću Mauzeru dali nemjerljiv doprinos odbrani Majevice i Semberije tokom proteklog, Odbrambeno – otadžbinskog rata.

Predsjednik Vlade naglasio je da je dužnost i obaveza Vlade Republike Srpske da baštini kulturu sjećanja na slavni, ratni put „Pantera“, ali i brojnih drugih jedinica Vojske Republike Srpske koje su sačuvale srpski narod i Republiku Srpsku.

Tokom sastanka, predsjednik udruženja „Garda Panteri“ Petar Cvijetinović, zahvalio se Vladi Republike Srpske na pruženoj pomoć udruženju za dostojanstveno obilježavanje memorijala u rejonu Panjika na Majevici, na mjestu gdje je prvi komandant jedinice Branko Pantelić Panter izgubio život u septembru 1992. godine.

Predsjednik Udruženja Petar Cvijetinović zahvalio se Vladi i na projektima za samozapošljavanje veterana ove jedinice, koji su, zahvaljujući programu pomoći demobilisani borcima, pokrenuli sopstveni posao i osigurali svoju egzistenciju.  

Današnjem sastanku prisustvovali su i Branka Pantelić, supruga prvog komandanta „Pantera“ i njegov unuk Viktor, kao i Aleksandar Savić, sin LJubiše Savića Mauzera.