Osudila odluku

Vlada Srpske: Isključivanje agencije SRNA iz Balkanske asocijacije rezultat političkog lobiranja

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2022.16:11

Vlada Republike Srpske osudila je odluku Balkanske asocijacije novinskih agencija da Novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) isključi iz punopravnog članstva ove asocijacije.

Odluka da se Novinska agencija Republike Srpske (SRNA) isključi iz Balkanske asocijacije novinskih agencija kao punopravni član s pravom glasa je razočaravujuća i, bez ikakve sumnje, donesena je pod nedvosmislenim političkim uticajem, navedeno je u saopštenju Vlade Republike Srpske.

“Smatramo da odluka o isključivanju Novinske agencije Republike Srpske (SRNA) iz ove asocijacije predstavlja rezultat političkog lobiranja, koje je, u širem smislu, usmjereno protiv Republike Srpske u cjelini”, saopšteno je iz Vlade.

Posebno je, kako kažu, razočaravajuće što je Balkanska asocijacija novinskih agencija, umjesto SRNI, koja je gotovo od osnivanja bila punopravna članica Asocijacije, punopravno članstvo s pravom glasa dala agenciji FENA, koja je u Asocijaciju primljena tek 2013. godine i za čije članstvo je svoj glas dala SRNA. 

Asocijacija balkanskih novinskih agencija (ABNA) na Skupštini, koja je danas održana u bugarskom gradu Burgasu, odlučila je da Novinsku agenciju Republike Srpske - SRNA nakon dvije decenije isključi kao punopravnog člana sa pravom glasa i da taj status bude dat agenciji FENA iz Federacije BiH.

Direktor Bugarske novinske agencije Kiril Valčev izjavio je na ovom skupu da SRNA može da bude "pridruženi član bez prava glasa", imajući u vidu da je danas usvojen Statut ABNA, prema kojem samo jedna zvanična novinska agencija države može da bude članica sa pravom glasa.