Информација о штрајку

Влада Српске о обрачуну плата у правосуђу за прошла два мјесеца

 • Извор: АТВ
 • 29.03.2024. 15:27

Плата за мјесец фебруар радницима у правосуђу, који су у штрајку, може се обрачунати у пуном износу за два дана проведена у штрајку, а што се тиче плате за март, у институцијама правосуђа које су у штрајку, она се обрачунава у складу са одредбама Закона о штрајку.

Ово је саопштено из Владе Републике Српске која је на данашњој сједници прихватила Информацију о штрајку у институцијама правосуђа.

Сходно томе, Влада Републике Српске je препоручила Министарству правде да обавијести  институције правосуђа које су у штрајку, а које су плате за мјесец фебруар обрачунале у складу са одредбама Закона о штрајку, те их умањили или обрачунали сразмјерно времену проведеном на раду ради обезбјеђења минимума процеса рада, да плате за мјесец фебруар могу обрачунати у пуном износу за два дана проведена у штрајку. 

Петровић: Ако не буду испуњени захтјеви за повећање плате могуће да штрајк буде интензивнији

Петровић: Ако не буду испуњени захтјеви за повећање плате могуће да штрајк буде интензивнији

„Влада Републике Српске је става  да се плате за мјесец март, у институцијама правосуђа које су у штрајку, обрачунају у складу са одредбама Закона о штрајку и сваки обрачун плата извршен супротно одредбама Закона о штрајку и Рјешења Министарства правде о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске неће бити одобрен од стране Министарства правде“, саопштено је из Владе Републике Српске.

У складу са тим, Министарству финансија наложено је да у сарадњи са Министарством правде, у што краћем року, пронађе начин да се омогући обрачун плата с обзиром на број сати (мањи од 8 сати), проведених на раду везано за одржавање минимума процеса рада запослених који су у штрајку. 

Дио правосудних радника у генералном штрајку

Дио правосудних радника у генералном штрајку

Такође, наложено је Министарству правде да, по праву надзора, у свим институцијама правосуђа поништи одлуке о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка или друге акте, у дијелу који предвиђају да запослени који учествују у штрајку имају право на накнаду плате за вријеме одсуствовања са рада због учешћа у штрајку, а које су супротне Рјешењу о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске.

Министарству правде Републике Српске наложено је и да настави преговоре са Синдикатом правосуђа Републике Српске и понуди текст споразума, којим ће се створити претпоставке за даље преговарање и окончање штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.