ATV

Održana sjednica

Vlada Srpske ukinula vanrednu situaciju izazvanu koronom

  • Izvor: ATV
  • 18.05.2023. 13:57

Vlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, donijala je danas Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Srpske, kao i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

Kako podsjećaju iz Vlade, Svjetska zdravstvena organizacije je, na osnovu izvještaja Komiteta za vanredne situacije Međunarodnih zdravstvenih propisa, utvrdila da virus korona više ne predstavlja javnozdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja. 

"Iako virus SARS-CoV-2 i dalje cirkuliše, zaključeno je da trenutne varijante virusa nisu povezane sa većim rizikom od razvoja težih kliničkih formi bolesti, te da korona trenutno ne predstavlja vanredan događaj koji ima rizik za javno zdravlje drugih država putem međunarodnog širenja i koji zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor“, stoji u saopštenju.

Tužilaštvo BiH odlučilo da ne istražuje smrt petorice Banjalučana, pa se predomislilo

Tužilaštvo BiH odlučilo da ne istražuje smrt petorice Banjalučana, pa se predomislilo

U saopštenju dodaju da je JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i stavom Svjetske zdravstvene organizacije, dostavio prijedlog za prestanak primjene vanrednih mjera u Republici Srpskoj, te predložio prestanak važenja vanredne situacije, kao i Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

"Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju bolesti izazvane virusom korona. Radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja zaraze teškim akutnim respiratornim sindromom korona virusom 2 (SARS-CoV-2) i oboljenja uzrokovanog ovim virusom (kovid 19), Vlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije donijela je Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske“, navedeno je u saopštenju. 

Sutra vrh vodenog talasa Save na području Gradiške

Sutra vrh vodenog talasa Save na području Gradiške

Kako podsjećaju, zbog povećanja broja zaraženih lica u Republici Srpskoj, Narodna skupština Srpske je na Dvanaestoj posebnoj sjednici donijela Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Srpske, a potom i Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 48/20), ali je Odluka o proglašenju vanredne situacije ostala na snazi.

Pratite nas i putem Vibera