Naredne sedmice trebalo bi da zasjeda i kolegijum Narodne skupštine

Vladajuća koalicija: Republika Srpska će vratiti prenesene nadležnosti

  • Izvor: ATV
  • 01.11.2021.19:20

Sve prenesene nadležnosti na nivo BiH biće vraćene Republici Srpskoj. To je zaključak vladajuće kolalicije Republike Srpske. Narodna skupština prvo će odlučivati o povlačenju saglasnosti sa Oružanih snaga BIH, VSTS i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Naša je saglasnost da idemo ka tome da u Skupštini povučemo saglasnost koja nije data od strane Narodne skupštine i da u nekom vremenu, do najkasnije šest mjeseci, uredimo oblast normativnu tako što ćemo donositi nove zakone", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Vraćanje nadležnosti vršiće se isključivo pravno i politički, poručuju u vladajućoj kolaiciji. Republika Srpska, kažu, više nema povjerenja u institucije BiH.

"Devastiranje nadležnosti Republike Srpske traje više od 20 godina i ovo su, praktično, iznuđeni potezi obzirom da institucije koje su formirane na taj način nisu pokazale onu efikasnost koja se očekivala kod njihovog formiranja", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

"Ključni razlog zbog čega su ove aktivnosti pokrenute na drugačijem uređenju u Bosni i Hercegovini to što je u prethodnom periodu učinjeno mnogo koraka koji su ugrožavali Republiku Srpsku, to je sve dovelo do potpunog gubitka povjerenja", rekao je Petar Đokić, predsjednik SP-a.

U odlukivanje o sudbini Republike Srpske trebalo bi da se uključi i opozicija, kaže lider NPS-a. 

Iz Vladajuće koalicije podlače i da od sukoba koje prizivaju u drugom entitetu neće biti ništa. Građani nebi trebalo da strahuju.

Naredne sedmice trebalo bi da zasjeda i kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske. Tada će biti poznat i datum održavanja posebne sjednice na kojoj će se odlučivati o vraćanju nadležnosti.