МУП Српске

Власник дрона који је ударио у хеликоптер МУП-а биће кривично гоњен

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2024. 11:20

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на власнике беспилотних летјелица (дронова) на пуно и досљедно поштовање правила кориштења дронова, те посебно упозоравају на забрану кориштења дронова у близини дјеловања авио и противпожарних снага, како се не би угрозила безбједност летачких посада и животи других људи.

Посљедњи догађај од 09. јуна 2024. године, када је у комплексу Центра за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске дрон налетио на хеликоптер Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, при слијетању на писту примјер је једног таквог неодговорног поступања. Том приликом хеликоптер је задобио незнатна оштећења, а на лицу мјеста је извршен увиђај од стране полицијских службеника, те је утврђено да је на картинг стази гдје се одржавала картинг трка, вршено снимање исте са више дронова.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука  су накнадно идентификовали лице из Бањалуке које је управљало овом беспилотном летилицом и против њега ће надлежном тужилаштву бити поднесен извјештај о учињеном кривичном дјелу „Оштећење и одузимање туђе ствари“.

Власник дрона који је ударио у хеликоптер МУП-а биће кривично гоњен

Власник дрона који је ударио у хеликоптер МУП-а биће кривично гоњен

Полицијска управа Бањалука, као ни Министарство унутрашњих послова Републике Српске нису били обавјештени од стране организатора овог догађаја, као ни самих појединаца да ће се на овом догађају користити дронови, што је била њихова обавеза.

 Подсјећамо да је Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима у некомерцијалном летењу, није дозвољено летење дроном унутар зоне летилишта, те је овим несмотреним чином посљедица могла бити далеко тежа.

Наведеним Правилником јасно су дефинисане разлике између три врсте летова беспилотних летјелица - комерцијалног, некомерцијалног и извођења радова у лету. Сваки од ових има своја специфична правила. 

Добојска полиција хапсила пијане пјешаке

Добојска полиција хапсила пијане пјешаке

Чланом шест овог правилника дефинисано је гдје се не смије летјети дроном у некомерцијалне сврхе: није дозвољено летјети изнад људи, животиња, објеката, возила, пловила, путева, жељезничких пруга, водених путева, далековода или других летјелица на даљинско управљање на хоризонталној удаљености мањој од 30 метара. Раздаљина се повећава на 50 метара када је ријеч о снимању веће групе људи.  

Исто тако, није могуће снимати у близини индустријских зона, амбасада, објеката државних служби и институција, као и других објеката који су од јавног значаја на хоризонталној удаљености мањој од 500 метара. Није могуће летјети у зонама летишта и унутар зоне аеродрома, осим ако за то не постоји сагласност.

Ликвидација у Сарајеву: Криминалца позвао на кафу, па га убио

Ликвидација у Сарајеву: Криминалца позвао на кафу, па га убио

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у више наврата упозоравало да је употреба дронова без сагласности, посебно код јавних скупова забрањена, те у том смислу их још једном подсјећамо на заједничку одговорност и бригу свих грађана Републике Српске за безбједност људских живота

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: