Ambasador BiH u Hrvatskoj

Vranješ: Čiji su agenti i za čije interese rade Šarović i Trivićeva, za Srpsku i srpski narod sigurno ne!

  • Izvor: Srna
  • 27.09.2022.07:58

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ rekao je da se opravdano postavlja pitanje čiji su agenti i za čije interese rade Mirko Šarović i Jelena Trivić s obzirom na činjenicu da ni jednom riječju u predizbornoj kampanji nisu spomenuli, niti osudili bošnjački hegemonizam, njihovu politiku ukidanja entiteta, prava konstitutivnih naroda, kao ni miješanje stranaca u unutrašnja pitanja u BiH.

"Nisu se Šarović i Trivićeva oglasili ni o zlonamjernim odlukama visokih predstavnika, ni o nelegalnom imenovanju Kristijana Šmita, niti o malicioznom djelovanju Ustavnog suda BiH i otimanju imovine Republike Srpske, kao ni o antisrpskoj deklaraciji Bundestaga i mnogim drugim direktnim napadima na srpski narod sa ove strane Drine. Glasno su ćutali i bježali iz skupštinske sale kad su o tome trebali da zauzmu stav i suprostave se stavovima njihovih bošnjačkih i stranih finansijera", istakao je Vranješ u izjavi za Srnu.

Ali kad su uvidjeli da će oboje u nedjelju, 2. oktobra, izgubiti izbore, rekao je Vranješ, odlučili su se da posredstvom jedne nekredibilne televizije i mora plaćenih botova po društvenim mrežama, uz pomoć gebelsovskih metoda, po svaku cijenu nametnu narativ o Dodikovoj izdaji.

"Njihovi finansijeri Dodika doživljavaju kao srpskog nacionalistu, čovjeka kojeg treba sankcionisati u svim državama Zapada, kome treba onemogućiti političko djelovanje jer Republiku Srpsku naziva državom, pa su se Trivićeva i Šarović sjetili da preko noći od Dodika naprave agenta zapadnih interesa, i to konkretno hrvatskog", rekao je Vranješ.

On je naveo da je više nego jasno da u opozicionim redovima vlada panika i da predstoji još jedan bolan gubitak izbora, pa ne biraju metode da po svaku cijenu naštete Miloradu Dodiku.

Vranješ je dodao da je jedino teško razumjeti zašto su ubijeđeni da Dodiku nanose štetu spominjući njegovu komunikaciju sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem!?

On je naglasio da je Dodikova poboljšana komunikacija sa predstavnicima Hrvata u BiH i najvišim funkcionerima Republike Hrvatske dovela do stanja u kojem hrvatski predstavnici na glas govore o poštivanju slova Dejtona, očuvanju dejtonskog Ustava BiH, prava konstitutivnih naroda, ali i da Šmit nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom, osporavajući mu legitimitet.

"Možda je ovo posljednje i najviše zasmetalo Trivićevoj i Šaroviću koji ne samo da priznaju Šmitov mandat, nego mu se direktno potčinjavaju. Uz to, nekada je hrvatski predsjednik /Stipe/ Mesić prijetio da će vojno presjeći koridor i uništiti Republiku Srpsku i to nije smetalo ni Šaroviću niti Branislavu Borenoviću da kasnije, nakon njegovog penzionisanja, grade s njim dobre odnose, ali im smeta kad čuju aktuelnog predsjednika Milanovića da se suprotstavlja bošnjačkom hegemonizmu i da javno kaže da je u interesu svih da se poštuje Dejtonski sporazum", istakao je Vranješ.

On je rekao da je Dodik više puta pomenuo da bolne teme iz istorije naravno i danas otežavaju komunikaciju Srba i Hrvata.

"Niti je njemu niti bilo kome u Republici Srpskoj ugodno slušati hrvatsku verziju događaja iz savremene istorije sa kojima se apsolutno ne slažemo. Ali isto tako ni hrvatskoj strani nije ugodno kad Dodik u Jasenovcu kaže da je na tom mjestu počinjen genocid u kojem je stradalo pola miliona Srba, da je `Oluja` zločinačka akcija, kad podrži srpsko Tužilaštvo u podizanju optužnice protiv hrvatskih pilota koji su pobili djecu, žene i starce na Petrovačkoj cesti avgusta 1995. godine ili kad napravi poveznicu svih hrvatskih zločina nad srpskim narodom u 20. vijeku", ukazao je Vranješ.

Ambasador BiH u Hrvatskoj dodao je da su obje strane svjesne da se ne mogu približiti niti jednog centimetra kada je riječ o događajima iz istorije, ali zato mogu naći zajednički jezik u zaštiti narušenih kolektivnih prava konstitutivnih naroda u BiH.

"Taj segment naše političke sadašnjosti može da bude polazna osnova da se komunikacija, ali i međusobno razumijevanje unaprijedi i nadograđuje. Iz tog razloga Dodik je uložio veto kada je riječ o Pelješkom mostu, ali na taj način je i isposlovao da Hrvatska završi svoj dio projekta mosta preko Save kod Gradiške i danas je most završen, a Hrvatska trenutno gradi pristupni put i novi granični prelaz.

To nije politikantstvo nego Dodikov državnički pristup u kojem postepeno gradi bolju komunikaciju sa državama kako u regiji tako i šire. Ne zaboravimo da EU nikada nije prihvatila uvođenje sankcija Dodiku na prijedlog NJemačke, jer je skoro deset članica EU bilo protiv toga. To je viši stepen političkog djelovanja koji je našoj opoziciji neshvatljiv i zato ono što ne razumiju izvrgavaju ruglu nedorasli današnjem vremenu", ocijenio je Vranješ.

Uz sve to, ukazao je ambasador Vranješ u izjavi za Srnu, Dodikova poboljšana komunikacija sa zvaničnim Zagrebom pomogla je i srpskoj zajednici u Hrvatskoj kojima svaki pozitivan pomak olakšava inače veoma tešku poziciju.

On je naveo da su Milorad Dodik i Željka Cvijanović jedini srpski političari iz Republike Srpske koji su pomogli srpsku zajednicu u Hrvatskoj sa projektima vrijednosti više stotina hiljada evra.

Uz to su, podsjetio je Vranješ, značajno pomogli i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na teritoriji Hrvatske, ali i projekte kakav je snimanje filma "Zlatni rez 42" Lordana Zafranovića koji govori o stradanju kozaračke djece u logoru Jasenovac.

"Sve ovo zajedno je proizvod Dodikove politike i spremnosti da poboljša komunikaciju sa hrvatskom stranom koliko god i njemu samom neke teme bile neprijatne i bolne tako da ne možemo reći da je Dodik zaštitnik hrvatskih interesa kada se suprostavlja bošnjačkom unitarizmu jednako kao i predsjednik Milanović.

Ali, možemo da primijetimo da ni Trivićeva ni Šarović ni jednom riječju u ovoj kampanji nisu spomenuli niti osudili bošnjački hegemonizam, njihovu politiku ukidanja entiteta i prava konstitutivnih naroda, kao ni miješanje stranaca u unutrašnja pitanja u BiH, pa se ovde postavlja kontra pitanje - čiji su oni agenti i za čije interese oni rade? Za interese srpskog naroda i Republike Srpske očigledno ne", zaključio je ambasador BiH i Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.