Амбасадор

Врањеш: Опозиција Декларацију доживљава као нешто што јој квари план да преко Шмита дође на власт

 • Извор: АТВ
 • 11.06.2024. 20:00

Опозиција у Републици Српској Декларацију усвојену на Свесрпском сабору доживљава као нешто што јој квари план да је стране амбасаде преко Кристијана Шмита доведу на власт.

Рекао је ово гост Централних АТВ вијести амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

"Стичем утисак дасу они чекали или гледали било какав зарез у Декларацији само да би могли да оспу паљбу, не директно на Свесрпски сабор јер то не смију, али на неки начин по Милораду Додику", рекао је Врањеш за АТВ коментаришући неосноване критике опозиције", рекао је Врањеш.

Он је појаснио да Закон о празницима Републике Српске дефинише у Члану 2 Дан Републике, чиме је јасно да Декларација Свесрпског не може бити изнад Закона.

"Нико у Декларацији у том Члану 29 није написао да ће се Дан Републике укинути. То нигдје не стоји. У Члану 29 постоји дескриптивни опис Дана Републике као Дана настанка, то је дескриптивни опис", објаснио је Врањеш.

Додао је да нико не оспорава да ће се 9. јануар наставити славити свечаније него икада.

"Погледајте само, политика Милорада Додика, ове власти и његових коалиционих партнера је учинила 9. јануар до сада најзначајнијим празником и најсвечанијим празником који Република Српска обиљежава. Дакле, зашто та опозиција није изашла на референдум када се говорило о Дану Републике? Зашто су бјежали од референдума, зашто сваки пут изађу из Народне скупштине када се гласа некакав патриотски акт који иде у корист Републике Српске? Зашто не смију да гласају? Боје се. Боје се и својих гласача, а боје се и међународне заједнице. Изађу, побјегну. И онда гледате и тражите зарезе. Дакле, уводи се нешто ново, нешто што до сада није слављено и обиљежавано. Посебно истичем, Дан државности је нешто ново. Дан Републике остаје онакав какав је и био", рекао је Врањеш.

Амбасадор је подвукао да су то обични спинови опозиције.

"Али кад већ спинујете, зашто спомињете само Милорада Додика? Знате, Декларацију су конципирали заједно и Александар Вучић и Милорад Додик. Зашто Јелена Тривић све оно што је рекла за Милорада Додика не упути и против Александра Вучића? Зашто нема храбрости то да каже? Зашто не каже да су Декларацију усвојиле и Влада Републике Српске и Влада Републике Србије? Зашто нема храбрости да каже да Србија укида Дан Републике?", упитао је амбасадор БиХ у Србији.

Наставио је да је очигледно да то нема везе са реалношћу.

"Ја видим два циља ту. Један је да се по сваку цијену, то је њихова опсесија, испљује Милорад Додик. То је не само опсесија, то је политичка платформа. Они не знају ништа сем тога. То је један циљ. А други циљ је да се пошаље порука политичком Сарајеву и међународној заједници у Сарајеву да су они ипак против тога. Значи, они не могу директно да испљују ни Свесрпски сабор, ни Декларацију, никога од учесника, изузев Милорада Додика, али могу да пошаљу поруку Сарајеву и страним амбасадама, које их финансирају, да кажу 'ми смо против тога'", објашњава Врањеш.

Поручио је да им тај спин неће успјети јер је народ установио да је Свесрпски сабор нешто величанствено и јако важно за српски народ гдје год он живио.

"Ако су храбри, нека изађу Бореновић, Миличевић и Тривићка на прес конференцију и оптуже Александра Вучића да укида Дан Републике. Гдје вам је храброст? Јер су Додик и Вучић заједно то писали. Па, зашто онда само Додик? Очигледно је то све само један технички лоше изведен спин, који нема никакву сврху, осим да они покажу политичком Сарајеву да су они у суштини били против тога", наглашава амбасадор.

Врањеш је рекао да је национално јединство постигнуто, али да појединци покушавају да умање значај тога јер им требају финансије.

"Њихова политичка платформа је: 'Морамо да пљујемо Милорада Додика 24 сата и да чекамо моменат када ће нас америчка Амбасада, британска Амбасада и њемачка Амбасада заједно преко Шмита довести на власт'. То је платформа. И сад замислите, они Свесрпски сабор и Декларацију која је усвојена доживљавају као нешто што квари тај њихов план и они морају да реагују. А не могу да кажу да је то лоше, јер није лоше. Не могу да кажу да Срби не стоје иза тога, кад стоје. Не могу да кажу да је лоше када српски народ, гдје год он живио, се окупља око једне политичке платформе о својој будућности, а они нису дио тога. А знате зашто нису дио тога? Па зато што тај исти народ препознаје да они нису кадри да воде српски народ и да они нису искрени и да нису дио тога - да је њихова адреса Сарајево, а не Београд. Е, то је њихов проблем, њихова адреса је Сарајево", рекао је Врањеш.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

 • 18:20 Чаролија Републике Српске (еп.04)

  ''Чаролија Републике Српске (еп.04)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.