Gost specijalnog serijala

Vranješ: Sankcije ATV-u poruka kako će drugi proći isto ako ne budu slušali

 • Izvor: ATV
 • 30.01.2022.22:29

Aleksandar Vranješ, doktor političkih nauka i aktuelni ambasador BiH u Republici Hrvatskoj, rekao da su sankcije ATV-u od strane SAD poruka kako će drugi proći isto ako ne budu slušali i ako ne budu vodili računa kako i o čemu izvještavaju.

Gostujući u specijalnoj emisiji posvećenoj skandaloznim sankcijama našoj medijskoj kući, Vranješ je rekao da nije očekivao da će se pod sankcijama naći jedna medijska kuća i da u analizama nije mogao da predvidi da će Alternativna televizija biti pod sankcijama.

"Iz više razloga, samim tim što SAD su skoro čitav 20. vijek provele u propagiranju ljudski prava, građanskih sloboda, između ostalog i slobode medija. Iako smo imali situacije da vidimo da njihova raketa pogodi Radio-televiziju Srbije i ubije 16 zaposlenika i isto toliko rani, nisam očekivao da će oni, kada znamo tu činjenicu,  nastaviti ofanzivno prema bilo kom mediju na Balkanu, a kamoli u BiH", koja je dovoljno kompleksna sama od sebe", rekao je Vranješ  dodajući da ne iznenađuje to što oni stalno traže metode pritisaka. 

On je istakao da je to jedan prilično totalitaran pristup. 

"To vidimo po jednom deficitu reakcija i da je jedan broj novinara itakako nasjeo na taj pritisak u velikom strahu da išta kažu i da stanu u odbranu, prije svega vaše medijske kuće, ali ne mora ni vas direktno, možda u odbranu nekih principa za koje se mnogi zalažu, ali danas su ti ljudi ostali u tišini iz prostog razloga što su očigledno nasjeli na ovaj pritisak da i oni možda sutra ne budu pod nekim sličnim ili drugačijim pritiskom", rekao je Vranješ.

Opširnije pogledajte u videu:

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rock (R)

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.