V.d. direktora IRB-a

Vrhovac: Razvoj nezamisliv bez digitalizacije

 • Izvor: Srna
 • 10.10.2022.19:19

Unapređenje atraktivnosti domaćeg investicionog ambijenta nezamislivo je bez digitalizacije, kako na nivou javnog, tako i na nivou poslovnog sektora, rekao je danas na Јahorini vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac.

Vrhovac smatra da sve eventualne otpore ovim procesima treba otkloniti i rješavati tako da sam proces digitalizacije bude adekvatno predstavljen najširoj javnosti u Republici Srpskoj, saopšteno je iz IRB-a.

- Ulaganje u ljudske resurse, koji će biti nosioci procesa digitalizacije, siguran je način da se osigura uspjeh procesa u cjelini -  rekao je Vrhovac, koji je učestvovao na panelu "Digitalizacija javnog sektora" u okviru samita "Digital hab Јahorina".

On je podsjetio na zaključke Prve i Druge investicione konferencije, koje je prošle i ove godine organizovala IRB Republike Srpske, a kojima je intenzivni tehnološki razvoj prepoznat kao motor ukupnog privrednog razvoja Republike Srpske i kao domaći izvozni brend.

- Prošle godine smo IT sektor istakli kao jedan od četiri ključna pravca privrednog razvoja Republike Srpske, upravo u digitalizaciji privređivanja i upravljanja - neveo je Vrhovac.

Vrhovac je rekao da je na Drugoj investicionoj konferenciji, održanoj u septembru u Prijedoru, kao ključna prepreka u dosadašnjem procesu ulaganja prepoznata i dugotrajnost administrativnih postupaka, što se ponovo može dovesti u vezu sa potrebom digitalizacije i ubrzavanja brojnih administrativnih i sudskih procedura.

On je naveo da je IRB Republike Srpske vrlo aktivna kada je riječ o finansiranju domaće privrede, ukazujući da su do sada plasirane ukupno tri milijarde KM, od čega 2,4 milijarde KM na kreditnoj osnovi, 650 miliona KM kroz plasmane u hartije od vrijednosti emitenata sa područja Republike Srpske.

- Preostalih 5,1 miliona KM odobreno je na bespovratnoj osnovi putem finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj - rekao je Vrhovac.

Vrhovac je napomenuo da je kroz kreditne aktivnosti vidljivo mnogo pozitivnih primjera digitalizacije poslovnih i radnih procesa.

- Sve to je doprinijelo poboljšanju poslovne efikasnosti i konkurentnosti preduzeća koja su prepoznala potrebu i potencijale koje proces digitalizacije pruža - pojasnio je Vrhovac.

On je naglasio da će IRB Republike Srpske nastaviti da podržava projekte iz oblasti poslovne digitalizacije i digitalizacije javnog sektora putem svojih plasmana, na kreditnoj osnovi ili kroz ulaganja u hartije od vrijednosti.

Samit "Digital hab Јahorina", u organizaciji Olimpijskog centra "Јahorina", održava se na ovoj planini od nedjelje do srijede, 9. do 12. oktobra, a cilj je edukacija u IT oblasti, oblasti turizma i skijaškog biznisa na planinskoj turističkoj destinaciji.

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program