Kantautor

Balašević ostavio oproštajno pismo, kćerka otkrila sadržaj

  • Izvor: informer
  • 04.12.2021. 15:34

Pokojni kantautor Đorđe Balašević prije nego što je preminuo ostavio je porodici oproštajno pismo.

Gotovo deset mjeseci od njegove smrti, ovu tajnu je otkrila Đoletova kćerka Beba Balašević u emisiji "Kao sav normalan svet".

Nasljednica velikog umjetnika kaže da je njen otac za života svim članovima porodice putem mejla poslao pismo u kojem im je dao smjernice kako da se ponašaju kada ga više ne bude bilo.

"Imam saglasnost od ostatka porodice da ovo sada podijelim sa tobom što je naša stvar i o čemu smo izabarali da ne govorimo, a mislim da je dobar trenutak da kažemo", rekla je Beba na početku Tanji Peternik, autorki emisije "Kao sav normalna svet".

"Đole je na život gledao sa puno humora. U jednoj rečenici te rasplače u drugoj te nasmije do suza. On je onog tamo novembra napisao nama jedno pismo, mejl. Svima nama. Bez obzira što smo se viđali svakog dana, družili, čuli telefonom. Mislim da je imao pretpostavku da je ovo nešto što treba da ostane zapisano.

Beba priznaje da je mnogo pogodilo kada je to pismo dobila:

"Strašno me je to nerviralo. Zvučalo je kao nešto šta mi treba sve da radimo kad on više ne bude tu. I ja sam mu rekla: 'Neću to da čitam'. 'Ne, ne neću ja još nigdje da idem, nego da imate', rekao mi je. To nije bio spisak zahtjeva, jer on nije bio čovjek koji je zahtijevao. To je bilo nešto kao ona Kiplingova pjesma 'Ako'. To nije pisano u stihu, ali to je za mene sigurno jedna od najljepših stvari koje je on ikada napisao, koja nikada neće biti objavljena, jer je to između njega i nas".

Bez obzira što nije htjela da citira tačne rečenice, Balaševićeva nasljednica je otkrila sadržaj mejla koji je njen otac poslao njoj, njenoj sestri Jovani, bratu Aleksi i supruzi Oliveri:

"U tom pismu je on, između svih ostalih stvari na koje nas upućuje, rekao i  kako da se odnosimo prema njegovom autorstvu, prema onom što će nas dočekati kada izmile miševi iz boce, kada počnu badavani da mudruju. I ona ovo što se dešava ovih dana, jedan plotun bljuvotina na porodicu. I na to nas je pripremio. Rekli smo da nećemo citirati ni jednu njegovu rečenicu, ali i to je rekao. Kako da se odnosimo prema njegovom djelu, prema onom što će ljudi od nas tražiti. Mi samo sprovodimo ono što je želio čovjek koji je nama ispunio sve želje dok je bio tu. Mi sada njemu spunjavamo želju", rekla je, prenosi "Informer".