Испливали детаљи

Евровизију су минуте дијелиле од невиђеног скандала

 • Извор: Вечерњи.хр
 • 28.05.2024. 21:28

Неколико минута прије почетка финала Евровизије одвијала се драма иза кулиса која је могла завршити највећим евровизијским скандалом свих времена. Наиме, како пише норвешки ВГ, а преноси швицарски Блик, извођачи из Грчке, Велике Британије, Португала, Ирске, Норвешке и Швајцарске размишљали су о изостанку из великог финала 11. маја. Мега скандал је избјегнут тек 25 минута прије финала.

„Расправљали смо до посљедње секунде требамо ли се повући. Многи од нас реаговали су на то што је Израел добио прилику користити Евровизију као политички инструмент", казао је за ВГ Магнус Бормарк (41), гитариста норвешког бенда Гате, који су наступили у Малмеу. Потврдио је да није могао присуствовати проби заставе у суботу послијеподне због хитног састанка с ЕБУ-ом.

Недостајали су још Гркиња Мариа Сати (37), ирски Бамби Туг (31) и швајцарска звијезда Немо. Но, три дана након финала, СРФ је увјеравао да Немо није изостао с дефилеа због кризног састанка.  "Притисак на Нема је у том тренутку био огроман, а Немо се осјећао емоционално неспособним учествовати у проби", стоји у службеном одговору СРФ-а.

Немо је у марту, заједно с умјетницима из других земаља, у изјави позвао на прекид ватре и истовремено позвао на ослобађање свих талаца.

„Не желим то коментарисати у овом тренутку, мислим да то у овом тренутку нема никакве користи", рекла је швајцарска звијезда у интервјуу за њемачки "Шпигл". Но, Немо потврђује да је било “разних инцидената иза позорнице”. Велик дио тога још увијек обрађује Европска радиодифузна унија (ЕБУ), организатор Евровизије. 

Расположење на Евровизији  постало је све непријатељскије према израелском чину и то не само на улицама Малмеа, гдје се протестовало против Израела и у дијелу публике који је извиждао израелску пјевачицу Еден Голан (20). Познато је како је холандски представник Јост навлачио заставу преко главе и зијевао док је причала Израелка. С друге стране, чланови израелске делегације снимали су друге представнике против њихове воље. 

Бакел Волден (48), предсједник надзорног одбора ЕСЦ-а и члан одбора СРГ-а, био је у интензивном контакту с делегацијама током седмице ЕСЦ-а. 

“Било је и изравног разговора током припрема за финале”, каже. О детаљима је шкрт, али одржавање финала нити једног тренутка није било угрожено. "Директна, отворена и интензивна размјена с делегацијама била је један од важних темеља за то", каже Волден.

Иако се не зна ни датум ни мјесто одржавања ЕСЦ 2025. у Швајцарској, једно је већ јасно: Швајцарци не желе у својој земљи видјети хаос попут оног у Малмеу. 

"Жао нам је што неке делегације на ЕСЦ-у у Малмеу нису поштовала дух правила и такмичења на лицу мјеста и током својих преноса", рекли су из ЕБУ-а и потврдили да се током ЕСЦ-а разговарало о разним проблемима с “бројним делегацијама”. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 08:00 Емисија: Аграр

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 08:30 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:00 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.