Poznati voditelj

Ivan Ivanović osuđen zbog vrijeđanja Saše Milovanovića

  • Izvor: B92
  • 12.11.2021.20:45

Voditelj Ivan Ivanović krivično je osuđen po pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu zbog vrijeđanja direktora "Srpskog telegrafa" Saše Milovanovića.

Ovaj sud time je potvrdio presudu Osnovnog suda, kojom se, između ostalog, Ivanović, zaposlen na TV NovaS, obavezuje da državi isplati 75.000 dinara i još 10.000 na ime troškova postupka.

Milovanović je upućen da na osnovu ove presude u parnici istakne odštetni zahtjev protiv Ivanovića, a kako objašnjavaju pravni stručnjaci, to je poslije krivične osude praktično samo formalnost, prenosi "Republika".

Prvo Osnovni, a zatim i Viši sud osudili su Ivanovića zbog uvreda koje je iznio na račun Milovanovića na društvenoj mreži Twitter (17. maj. 2020) i u svojoj emisiji "Četiri i po muškarca sa Ivanom Ivanovićem" (18. maj 2020). Osnovni sud presudu je donio 10. marta ove godine, a Viši sud je potvrdio 14. septembra.

"Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu okrivljeni Ivan Ivanović proglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog djela uvreda iz člana 170 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika, pa ga je sud primjenom naprijed navedenih zakonskih propisa i članova 50 stav 1 i 3, 51 stav 1, 54, 56 i 57 Krivičnog zakonika osudio na novčanu kaznu u iznosu od 75.000 dinara, koju je dužan da plati u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude", stoji u sudskoj odluci.

Takođe, prema navodima medija, u njoj se navodi i da će sud, ukoliko okrivljeni ne plati novčanu kaznu, novčanu kaznu zameniti kaznom zatvora, tako što će za svakih započetih 1.000 dinara odrediti jedan dan kazne zatvora.

S obzirom na to da su uvrede bile javne, poznati voditelj nije mogao da ih na sudu. Branio se, međutim, time da je i on često na meti napada, prenijela je "Republika".

Prema riječima advokata Dragomira Mrdalja, Ivanoviću će ovo krivično djelo moći da se nađe i u dosijeu.

"Svaka krivična presuda ulazi u dosije, s tim što se presude poslije nekog vremena mogu brisati. To je rehabilitacija lica pod zakonom propisanim uslovima. Na primjer, ako bi Ivanović podnosio zahtjev da traži posao, kod nekih poslodavaca potrebno je da se izvadi potvrda da je neosuđivan, a to je sada evidentirano. To ostaje kao mrlja na neki vremenski period, a koliki, to zavisi od djela za koje je osuđen", navodi Mrdalj za "Republiku".

Tagovi: