Aktivisti iz Norveške

Izazvali revolt: Transdžender aktivisti protiv kultne pjesme Arete Frenklin

  • Izvor: ATV
  • 23.01.2023.21:08

Jedna grupa aktivista u Norveškoj traži da se hit pjesma Arete Frenklin iz 1968. „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" ukloni sa Apple Music-a i Spotifaja nakon što smatraju da je njen tekst uvredljiv.

Trans Cultural Mindfulness Alliance je prošle nedjelje na Tviteru osudio baladu, navodeći da je izazvala štetu transrodnim ženama.

"Pjesma Arete Frenklin 'Natural Voman' iz 1968. održava višestruke štetne anti-trans stereotipe", objavila je organizacija na Tviteru. „Ne postoji 'prirodna' žena.

U poruci se nastavlja: ​​"Pjesma je pomogla da se podstaknu djela štete protiv transrodnih žena. TCMA traži da se ukloni sa Spotifi-a i Apple Music-a.”

Prema biografiji organizacije na platformi društvenih medija, oni imaju za cilj da promovišu „kulturne promjene kako bi se osigurala inkluzivnost trans pojedinaca“.

Mnogi korisnici Tvitera bili su ogorčeni mišljenjem o radu Kueen of Soul i doveli u pitanje legitimnost tvrdnji.

„Dakle, neko je čuo pjesmu i napao trans ljude?“ jedna osoba je napisala u odgovoru. "Koje su stvari koje se nikada nisu desile za 400 dolara."

Drugi je napisao: „OMG Dobij život i prestani da pokušavaš da otkažeš sve. Kako nečiji život mora biti tužan i patetičan ako vam je OVO prioritet. Ovo je ODLIČNA pjesma! SAMO NAPRED DJEVOJKO! @ArethaFranklin.”

Neko drugi je otkucao: „To je sjajna pjesma i sada ću je slušati zbog ovog posta. Hvala!"

Drugi su bili toliko zatečeni da su zapravo mislili da izjava dolazi sa komičarskog naloga.

"Ovo je satira, zar ne?" jedan korisnik je upitan.

„Jasno je da je ovo parodija. Bravo momci! Skoro da me uhvatio“, rekao je neko drugi.

Organizacija je kasnije u naknadnom tvitu pojasnila da oni, u stvari, nisu parodijski račun, već da pokušavaju da „kulturu učine pravednijom za transrodne pojedince“.

U to vreme, Frenklinova pjesma, „A Natural Woman“, smatrana je moćnom pjesmom i imala je inspirativnu poruku. Čak je izvela hit u Kenedi centru u Vašingtonu 2015. godine, tokom ceremonije u čast piscima numere, Džeriju Gofinu i Kerol King.


Tagovi: