Ima moćno značenje

Ovo je pravo ime Ilde Šaulić

 • Izvor: Kurir
 • 19.03.2023.15:58

Pjevačica Ilda Šaulić otkako se pojavila u javnosti i svojim raskošnim glasom oduševila mnoge, predstavlja se svojim nadimkom, a ne pravim imenom.

Mnoge poznate ličnosti na javnoj sceni nose umjetnička imena na koja smo godinama navikli i po kojima ih prepoznajemo, pa nije ni čudo što se ponekad iznenadimo kad čujemo ona prava.

Tako malo ko zna da je upravo kćerka kralja narodne muzike Šabana Šaulića, odlučila da se javnosti od početka karijere predstavi svojim nadimkom.

Naime, njeno pravo ime je Ilduza, arapskog porijekla i znači "srećna zvijezda“ i varijanta je imena Jilduza.

Malo je poznato da je Šabanova kćerka dobila ime po baki Ilduzi Demirović, Šabanovoj majci, koja je i sama mogla da se pohvali predivnim glasom.

"Talenat sam nasledio od majke. Mnogo je lijepo pjevala. Kada počne da pjeva, celi komšiluk je sluša. Uvijek sam se pitao odakle je znala španski. Sjećam se da je pjevala pjesmu 'La pico nera'. To je predivna pjesma. Otac, ona i ja se vozimo u vozu, a ona počne da pjeva. Kada stane na sredini furgona i počne da pjeva, koliko je samo bila velika. Gledam je. Kao kuća velika, stajala i pjevala. Rukama je sve objašnjavala. Nikada je nisam pitao odakle ona tu pjesmu zna", ispričao je jednom prilikom pokojni Šaban u emisiji “Iz profila” na TV “Grand”.

Tagovi:
 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.