Legendarni pjevač

Mišo Kovač - neizbrisiv muzički trag u Jugoslaviji

  • Izvor: ATV
  • 18.12.2021.18:30

Legendarni pjevač Mišo Kovač (80) ponovo je završio u bolnici zbog pogoršanog zdravlja, a tamošnji mediji javljaju da je stanje za sada stabilno. Mišo Kovač važi za jednog od najvećih pjevača u Jugoslaviji, a život mu je osim uspjeha obilježio i niz tragedija. Od stradanja sina, do njegovog pokušaja samoubistva.

Ova legenda ima mnogo toga po čemu će biti zapamćen, a tu nisu skandali nego pjesme kojima je osvojio Jugoslaviju. Postoji anegdota da je jedan producent rekao Kovaču da nije uštiman pjevač (loše pjeva), a da mu je Mišo odgovorio onda čitava Jugoslavija nije uštimana.

Kovač nije vlasnik najprodavanijeg albuma u Jugoslaviji, ali je apsolutni rekorder sa više od 20 miliona prodatih nosača zvuka na ovim prostorima, tvrdi Siniša Škarica.

Vrhunac karijere doživio je tokom sedamdesetih i osamdesetih. Njegove emotivne pjesme bile su "muške" kako su kritičari opisivali tada Mišu Kovača. Važio je za harizmatičnu osobu koja ima vjernu publiku na svakom novom albumu. Jedan od najvećih hitova "Ostala si uvijek ista" postao je antologijski po izlasku. Hit je mnogo godina kasnije obradio Toše Proeski.


Kovač je 1971. godine skoro poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Zadra. Njegov automobil bio je potpuno smrskan, a kako mu je ostao ožiljak iznad gornje usne, za vrijeme oporavka odlučio je da pusti brkove koji će kasnije postati njegov zaštitni znak.

Tokom sedamdesetih čitava Jugoslavija je pjevala stihove pjesme "Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim". Ređali su se hitovi u tom periodu, a onda dolazi 1985. i 1988. godina koju nazivaju najplodnijim periodom za Kovača.


Tada snima svoje najveće hitove poput "Ako me ostaviš", "Jedan dan života", "Sutra mi sude", "Ja nemam više razloga da živim", "Ti si pjesma moje duše" i mnoge druge. Pet puta je proglašavan pjevačem godine, a 1989. proglašen je za osobu godine u bivšoj Jugoslaviji.


Lične tragedije

Na početku rata u Jugoslaviji. njegov 16-godišnji sin Edi pridružio se specijalnoj jedinici Hrvatske vojske "Škorpioni. Stradao je u Zagrebu pod sumnjivim okolnostima. Mišo taj tragični događaj nikada nije potpuno prebolio i čitav život je tvrdio da je Edi ubijen, a ne da je izvršio samoubistvo kako je glasio zvanični izvještaj.

Objavio je singl "Pjesma za Edija" i nakon velikog koncerta na Poljudu 1993. godine najavio završetak karijere. Međutim, ipak je nastavio. Tokom devedesetih izgubio je i majku te mlađeg brata Ratka, dok se kći Ivana Borila s ovisnošću. Nakon godina depresije i alkoholizma, 14. januara 1999. godine u zagrebačkom stanu u Maksimirskoj 69, Mišo Kovač pucao je sebi u prsa neprijavljenim pištoljem "Beretta". Ali, uspio je preživjeti i potpuno se oporavio.

Povratak na scenu

Nakon potpunog oporavka od pokušaja samoubistva, održao je veliki broj koncerata u zagrebačkom Domu sportova. Uslijedili su novi albumi i stari uspjesi.

Odbijao je mogućnost nastupa u Srbiji ili Crnoj Gori, a važi za ikonu Dalmacije.

Tagovi: