Eseks

Sindrom iznenadne smrti: Mlada albanska stjuardesa umrla pri slijetanju

  • Izvor: jutarnji.hr
  • 28.02.2023. 08:36

Stjuardesa stara samo 24 godine neočekivano je preminula od ‘sindroma iznenadne smrti odraslih‘ nakon što je avion sletio u zračnu luku Stansted, navodi se u istrazi, a prenosi "Jutarnji".

Greta Dirmiši bila je članica osoblja koja je radila za avionsku tvrtku Air Albania, te je 21. decembra putovala iz Tirane u Albaniji do britanskog Eseksa kada se iznenada onesvijestila i preminula.

Pružena joj je prva pomoć, te su je pokušali oživjeti ali nije joj bilo spasa – bolničari su samo mogli utvrditi smrt.

Sindrom iznenadne smrti odrasle osobe je iznenadna i neočekivana smrt od srčanog zastoja čiji se uzrok ne može pronaći.

Mišel Braun, oblasni patolog za Eseks, rekla je da će Gretina smrt biti podložna kompletnoj dokumentarnoj istrazi.

"Ova 24-godišnja žena bila je u kabinskom osoblju na letu iz Albanije i bila je na pisti kada se onesvijestila te joj je pružena osnovna prva pomoć. Deset minuta kasnije nije bilo pulsa i počelo je oživljavanje. Bolničari su je zbrinuli i potvrdili da je preminula. Obdukcija je utvrdila da je uzrok njezine smrti sindrom iznenadne smrti odrasle osobe. U vrijeme incidenta bila je ispred vrata u avionu u zračnoj luci Stansted. Ovo je prikladno za dokumentarnu istragu u dogledno vrijeme", kazala je ona.

O smrti stjuardese i kompanija Air Albania izdala je saopštenje.

"21. decembra, nakon iskrcavanja putnika s našeg leta za London, jedna od našeg kabinskog osoblja Greta Dirmiši doživjela je srčani udar. Čak i nakon što je odmah pružena sva medicinska pomoć, ipak smo je izgubili. Odvezli su je u bolnicu u Londonu i provodili su se postupci. Air Albania je od prvih trenutaka kontaktirala njenu porodicu, a mi smo i dalje uz njih u ovim teškim trenucima. Uz poštovanje prema Greti i njenoj porodici, odlučili smo podijeliti vijest s javnošću. Gretu ćemo uvijek pamtiti kao strastvenu profesionalku, odličnu saradnicu i veliku prijateljicu. Neka joj se Bog smiluje i podari mir porodici. Air Albania će i dalje biti uz njenu porodicu", naveli su oni..

Tagovi: