Skandal: Ministar Gluhaković spustio mikrofon novinarki ATV-a!

  • 04.09.2016.19:24

Višemilionski poreski dug Robnih rezervi raste iz dana u dan, a još niko ne nudi rješenje. Prvog avgusta premašio je devet miliona i 200 hiljada maraka.

Kamate ga svakog dana povećavaju za tri i po hiljade. Ministar trgovine i turizma Srpske, Predrag Gluhaković, mjesecima je izbjegavao razgovor na ovu temu. Pa i danas. Nije mu bilo pravo što smo ga na turističkoj manifestaciji pitali o ovom problemu.

"[Dug raste svaki dan, je l' imate bar neko rješenje? Šta, kako, kako izmiriti?] Vidite kako je sad ovo na dobrom mjestu, da vi se pojavite ovdje koji se toliko brintete za robne rezerve. Ja vam se zahvaljujem u ime Ministarstva, u ime Vlade, na brizi o robnim rezervama. Hvala vam", izjavio je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS.

Na insistiranje novinarke ATV-a da odgovori na ovo pitanje, izrevoltirani ministar Gluhaković joj je spustio mikrofon, poručivši "ja bih stvarno volio da vi napravite nešto što valja".

Robne rezerve slučaj su već godinama. Nekadašnja Republička direkcija za robne rezerve ugašena je u novembru 2011. a tri mjeseca kasnije s radom je počelo Javno preduzeće "Robne rezerve RS" koje izbjegava plaćanje poreskih obaveza. U UIO jednako terete i Vladu i novoformirano preduzeće. Vlada se, svojevremeno, i obavezala da će platiti dug ali je na tome sve i ostalo. Do direktora danas nismo uspjeli da dođemo. Kao ni prije mjesec i po dana kada smo slali zahtjeve na koje niko nije odgovorio. Zato o svemu imaju šta da kažu ekonomisti.

"To je poruka da mi očigledno nemamo pravnu državu, s jedne strane da Vlada, odnosno nadležna ministarstva nemaju odgovornost za svoje agencije ili tijela kao što su Robne rezerve, da praktično građanin mora sve da plati. Kako je moguće da s jedne strane niko nije odgovarao zašto to nije naplaćeno kad se još nešto naplatiti moglo", rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Preduzeću Robne rezerve pisali smo prije mjesec i po dana kako bi smo dobili izjavu od direktora Mirka Marčete. Nisu odgovorili.

Dugom Robnih rezervi, trebalo bi da se pozabavi i Vlada RS na nekoj od sjednica. Tako je obećala premijerka.