Спор

Адидас забранио фудбалерима Њемачке кориштење броја 44, за све је крив фонт

 • Извор: Кликс
 • 01.04.2024. 16:52

Однос Фудбалског савеза Њемачке и Адидаса поново пуни насловнице у њемачким медијима, пошто је реномирани бренд одлучио да ће елиминисати број 44 из понуде бројева које фудбалери бирају за свој дрес.

Недавно је ДФБ најавио раскид сарадње с Адидасом који ће ступити на снагу 2027. године, од када ће селекције њемачке репрезентације облачити Најк, а сада се у њемачкој јавности много прашине дигло због броја на дресу.

Ради се о броју 44, који у одабраном фонту Адидаса исувише подсјећа на симбол "SS", а због тога је фудбалерима Елфа Адидас забранио да овај број изаберу за свој дрес.

Наравно, симбол "SS" се повезује са организацијом Шуцштафел, једном од главних нацистичких организација док је на челу Њемачке био Адолф Хитлер.

"Блокираћемо број 44 што је прије могуће. Људи из око 100 земаља раде у Адидасу, наша фирма се залаже за промовисање различитости и укључености и, као компанија, активно се боримо против ксенофобије, антисемитизма, насиља и мржње", рекао је Оливер Бруген, један од портпарола Адидаса.

Уз то је одбацио оптужбе да је Адидас циљано изабрао спорни фонт како би двије четворке једна поред друге подсјетиле на забрањени симбол.

Пуца њемачки пензиони систем

Пуца њемачки пензиони систем

"Сваки покушај промовисања ексклузивних стајалишта није дио наших вриједности као бренда и одлучно одбијамо сваку сугестију да је то била наша намјера. Наша компанија залаже се за промицање различитости", додао је Бруген.

Подсјећамо, недавно је ДФБ потврдио да ће након 77 година бити прекинута сарадња са Адидасом, која траје од 1950. године.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.